Germania nu mai închide, ci plasează "în rezervă" două centrale nucleare până la mijlocul lunii aprilie

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Cancelarul german Olaf Scholz a sprijinit decizia ministrului economiei Robert Habeck (Verzii) de a menţine în stand-by două din ultimele trei centrale nucleare ale Germaniei, în loc de a le oferi o prelungire generală a duratei de viaţă, aşa cum cer unele voci din coaliţia sa de guvernare, transmite dpa. 

În loc să fie închise, aşa cum era planificat, la sfârşitul anului, cele două centrale vor fi păstrate în rezervă până la mijlocul lunii aprilie pentru cazul în care va fi nevoie de ele pentru stabilizarea reţelei de electricitate în sudul ţării în această iarnă.

Decizia a amplificat o dispută în interiorul coaliţiei cancelarului Scholz, formată din Partidul Social Democrat (SPD), Verzii şi Partidul Liberal-Democrat (FDP).

Verzii au fost foarte fermi în a respecta decizia, luată în vremea fostului cancelar Angela Merkel, de închidere a ultimelor trei centrale nucleare până la sfârşitul acestui an, în cadrul eforturilor Germaniei de a creşte contribuţia surselor regenerabile.

FDP, partid pro-business, cere ca funcţionarea lor să continue pe termen lung pentru a ajuta la scăderea preţurilor la electricitate.

Habeck a declarat luni că guvernul 'se ţine de planul de renunţare treptată la energia nucleară', dar păstrează cele două reactoare disponibile în standby câteva săptămâni în plus pentru cazul unei urgenţe în aprovizionare.

"În principiu, vom continua să renunţăm treptat la energia nucleară", a declarat Scholz marţi pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"După cum bine se ştie, FDP priveşte la energia nucleară oarecum diferit, ceea ce este complet legitim. Acum este vorba despre aprovizionarea cu energie în iarna viitoare, guvernul va gestiona situaţia amiabil", a spus el.

'În aceste vremuri, ar trebui folosite toate posibilităţile pentru a reduce preţul electricităţii pentru oameni şi companii', a afirmat liderul FDP şi ministru al finanţelor, Christian Lindner, în ediţia de luni a cotidianului Suddeutsche Zeitung.

'Trebuie de asemenea să recunoaştem că, în rândul populaţiei, o foarte largă majoritate crede acum că energia nucleară de tranziţie are o contribuţie importantă. Oamenii sunt îngrijoraţi', a spus Lindner. 'Oraşele noastre sunt deja în întuneric. În acelaşi timp, ni se spune că nu avem o problemă cu energia. Este lipsit de sens, după părerea mea', a adăugat ministrul liberal, potrivit Agerpres.

Franţa şi Germania, acord pentru sprijin reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate, în caz de nevoie, la iarnă

 

Franţa şi Germania se vor sprijini reciproc în aprovizionarea cu gaze şi electricitate în caz de nevoie la iarnă, au decis ieri preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Olaf Scholz, care au discutat prin legătură video.

Cei doi lideri şi-au acordat şi poziţiile în privinţa măsurilor ce urmează să fie luate la nivel european, pentru a face faţă crizei energetice.

Solidaritate şi sobrietate peste tot în Europa este soluţia pentru a ieşi din iarnă. După ce şi-au redus dependenţa de gazul rusesc de la 50% din necesarul de consum la doar 9%, europenii au în vedere şi alte măsuri aşteptate la sfârşitul săptămânii, după reuniunea miniştrilor energiei din ţările membre. Preşedintele Emmanuel Macron a prezentat poziţia Franţei înaintea acestei şedinţe.

"În primul rând, suntem de acord să cumpărăm gaze în comun, ceea ce îi va permite Europei să le plătească mai ieftin. În al doilea rând, dacă la nivelul Comisiei se va decide plafonarea preţului gazelor rusești, Franţa va susţine o astfel de măsură, coerentă cu politica noastră de sancţiuni şi cu obiectivul de a reduce preţurile“, a afirmat Emanuel Macron, președintele Franței, citat de Rador.

Franţa şi Germania nu sunt de acord cu taxarea suplimentară a superprofitorilor companiilor din energie, ci susţin mai degrabă crearea unui mecanism nefiscal şi armonizat la nivel european la care acestea să contribuie. Fondurile colectate astfel vor fi distribuite între ţările membre, pentru a-şi putea susţine ajutoarele acordate populaţiei.

Adresându-se francezilor, preşedintele Emmanuel Macron a făcut apel la reducerea a cel puţin 10% faţă de consumul lor obişnuit de energie şi limitarea temperaturii la 19 grade în interior, în sezonul rece. El a asigurat că guvernul va continua sprijinul la plata facturilor pentru cetăţenii cu venituri mici şi medii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel