Românca Daniela Pancu a avut grijă de Elke din Bavaria, până la moarte, și nu a plecat de lângă pacientul ei. A fost acolo pentru ea non-stop, chiar și noaptea. "Acum știu că ar trebui să fie doi sau trei angajați, dar eu eram singură și eram plătit doar pentru șase ore pe zi", a afirmat Daniela.
Fratele ei îi promisese lui Elke, grav bolnavă, că i se va permite să moară acasă. Dar el însuși era incapabil să aibă grijă de ea. După un accident de mașină, a avut nevoie de ajutor. "Daniela era ca un înger! Cu atâta devotament, nu putea să fie altcineva care să aibă grijă mai bine de o persoană".
O româncă zdruncină sistemul de îngrijire la domiciliu din Germania
Însă, pentru toate orele lucrate, românca a fost plătită insuficient. Angajatorul ei, un serviciu de asistență medicală din Bavaria, o plătea pe Daniela Pancu cu 1.800 de euro brut pe lună - pentru șase ore de muncă pe zi, deși ea petrecea 24 de ore pe zi lângă persoana asistată. Românca locuia în camera de lângă pacienta sa. Își putea suna asistenta în orice moment prin intermediul unui buton de urgență - chiar și noaptea.
Cum putea să nu mai fie la serviciu după șase ore? Pentru Peter Schüren, expert în dreptul muncii, acesta este un caz clar de timp de gardă. Iar timpul de gardă ar trebui să fie plătit. Dar angajatorul, serviciul de asistență medicală din Bavaria, neagă orele suplimentare. Așa că Daniela Pancu a dat în judecată angajatrul, adresându-se la Tribunalului Muncii din Munchen.
Experții în domeniul îngrijirii estimează că până la 700.000 de femei din Europa de Est lucrează 24 de ore din 24. „Fără femei ca Daniela Pancu, îngrijirea la domiciliu s-ar prăbuși“, concluzionează Agnieska Misiuk, din cadrul proiectului "Fair Mobility", rezumând pe scurt: „Îngrijitorii din Europa de Est sunt de facto al treilea pilon al sistemului nostru de îngrijire. Dar ele sunt exploatate“.
Daniela: "Suntem și noi oameni! Venim în Germania ca să lucrăm aici. Dar vrem, de asemenea, să fim plătiți cum se cuvine pentru asta"
Germania are un deficit de personal medical. Pandemia arată că unul dintre cele mai scumpe sisteme de sănătate este departe de a fi cel mai bun. Posibil ca acum să amenințe chiar și prăbușirea.
"Femeile din Europa de Est primesc mai puțini bani, pur și simplu ne plătesc mai puțin", spune și Dobrina Alekseva din Bulgaria. În 2015 și 2016, ea primea sub 1.000 de euro pe lună. Noaptea, trebuia să lase ușa camerei deschisă pentru a putea auzi în orice moment chemarea bătrânei. "Familia se aștepta ca eu să gătesc pentru ei, să fac cumpărăturile, să fac curat, să spăl, să calc, să-i însoțesc peste tot."
Dobrina Alekseva și-a dat și ea în judecată angajatorul. Ea vrea să schimbe sistemul astfel încât în Germania, angajatele germane și femeile din Europa de Est să aibă drepturi egale și să primească aceleași salarii. "La urma urmei noi avem grijă de părinții ei, lucrând mult mai multe ore decât germanii într-un schimb de lucru", spune Dobrina Alekseva, citată de zdf.de.
O instanță germană a decis: Bulgăroaica a lucrat 21 de ore pe zi. Angajatorul ei trebuie să-i plătească orele suplimentare cu întârziere. În luna iunie, Curtea Federală a Muncii va lua o decizie în acest caz. Dacă hotărârea va fi menținută și dacă judecătorii vor recunoaște, de asemenea, orele suplimentare în cazul Danielei Pancu, acest lucru ar putea zgudui în mod semnificativ asistența medicală de 24 de ore în Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News