Ana-Maria Flegler, președinta Asociației românești LITERA, spune că Germania este o prietenoasă cu românii, în contextul în care tot mai mulți conaționali aleg această țară ca a doua casă.
"Foarte multe familii au emigrat în Germania. Sunt foarte mulți. Vin la noi la Asociație familii care își caută servici, ne povestesc viața lor. Știm că femeile aveau unde să lucreze în Italia și în Spania, bărbații nu. Și atunci s-au îndreptat spre noi, spre Germania. Suntem un milion de români", spune Ana-Maria Flegler.
Flaviu Predescu: Este Germania prietenoasă cu comunitatea românească? Cum simțiți? Ați simțit o diferență după intrarea în Uniunea Europeană?
"Da. Pot să spun că au fost de la început prietenoși. Da, au fost, în comparație cu alte comunități. Știau puțin de noi prin intermediul sașilor și șvabilor. Acesta pot să spun că a fost norocul nostru. Înainte de a veni acest val de migrație din Italia și Spania, în Germania au migrat foarte mulți intelectuali. Intelectualii pregătiți de școala românească s-au poziționat destul de bine și s-au integrat. În ziua de astăzi aduc mândrie țării noastre.
În ultimii ani au fost problemele de după corona. Au fost scandalurile cu muncitorii din industria cărnii. Dar atunci, prin luarea de poziție, de exemplu a asociațiilor, între care și noi, ne-am poziționat și am spus: 'Noi venim aici să lucrăm, plătim impozite, respectați-ne, că vă respectăm!'
Pot să spun că, încet-încet, lumea ne cunoaște și suntem bine văzuți. În sudul Germaniei. Nu mă refer acum la nordul Germaniei sau în cele cinci noi țări din fostul DDR. Nu pot să spun acolo, dar aici, în sudul Germaniei, noi suntem primiți bine. Pentru că muncim, asta facem noi. Suntem serioși.
Copiii noștri români sunt înscriși la licee. Să știți că liceul în Germania este una dintre cele mai înalte forme de școlarizare. Sunt foarte mulți elevii români veniți din România, care, spre fericirea părinților și a noastră, a comunității, ajung la licee și știm că vor avea un viitor deschis. Dar și în celelalte forme de învățământ se descurcă foarte bine. Putem să fim mândri.
Asociațiile românești, nu doar în Sudul Germaniei, în toată Germania, sunt foarte deschise și cooperează cu autoritățile. De fapt, sunt un liant între comunitatea românească și autoritățile germane. Sau între autoritățile românești și comunitatea românească. Ne străduim și chiar am ajuns la punctul în care să spunem că există o comunitate românească și suntem împreună. Avem și modele. Comunitățile croaților, a grecilor, a sârbilor sunt foarte bine consolidate. Noi românii învățăm repede și aducem și un plus", mai spune președinta Asociației românești LITERA.
Urmărește emisiunea integrală:
StiriDiaspora.ro derulează proiectul "Tradiții românești în diaspora"
StiriDiaspora.ro derulează, în perioada iunie – octombrie 2024, proiectul "Tradiții românești în diaspora", proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Obiectivul general al proiectului este realizarea unui portofoliu cu tradiții și obiceiuri românești, prezentate într-un mod cât mai captivant, precum și implicarea directă și indirectă a românilor din diaspora în a contribui și/sau a accesa portofoliul pe care îl vom realiza. Emisiunile și dezbaterile din cadrul proiectului vizează crearea unui dialog între românii din diaspora și autoritățile din țară, pe de-o parte, dar și între românii din diaspora și românii care cunosc și conservă tradițiile și obiceiurile românești.
Totodată, prin intermediul proiectului "Tradiții românești în diaspora", ne propunem să sprijinim românii din străinătate să redescopere tradițiile și obiceiurile românești, să sprijinim românii care au copiii născuți în diaspora să-i poată informa pe cei mici cu privire la tradiții și datini, dar și să creăm un climat de permanent dialog și comunicare între autoritățile din România, laice și bisericești, artistice și culturale, cu românii din diaspora, în ceea ce privește conservarea tradițiilor românești.
Nu în ultimul rând, dorim ca prin acest proiect să încurajăm românii din diaspora să fie mândri de tradițiile, obiceiurile, sărbătorile și datinile lor și să le popularizeze în comunitățile țărilor în care trăiesc, dar și să mijlocim legătura românilor din diaspora și a caselor românești de cultură din diaspora cu centre culturale din România și cu tezaure vii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News