Germania. Partidul AfD (extremă dreapta), plasat pe primul loc la alegerile regionale din Turingia

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)
Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Partidul AfD, de extremă dreapta, s-a plasat pe primul loc la alegerile regionale din Turingia. 

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), plasat pe primul loc la scrutinul regional de duminică din Turingia, a primit din partea alegătorilor un 'mandat clar pentru a guverna' în acest land estic german, a declarat co-liderul Tino Chrupalla, după ce proiecţiile iniţiale arată o victorie clară a formaţiunii sale, transmit dpa şi AFP, citate de Agerpres.

'Avem un avans clar de pese 10% în Turingia, aşadar avem şi un mandat clar pentru a guverna. De fapt, aceasta este democraţia', a afirmat Chrupalla la postul public ZDF.

'Astăzi este cu adevărat o zi istorică în Turingia şi un rezultat foarte bun în Saxonia', a spus el.

Alegătorii vor să vadă o schimbare de politică în Turingia şi Saxonia, a subliniat el, declarând că partidul este dispus să discute cu toate celelalte formaţiuni. 'Suntem pregătiţi să discutăm cu toate celelalte partide' pentru eventuale coaliţii în Turingia şi Saxonia vecină, unde AfD este umăr la umăr cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) pentru primul loc, a afirmat Chrupalla la ZDF.

'Dacă vrei să faci politică credibilă (...) şi să ţii cont de voinţa alegătorilor, atunci nu poate exista politică fără AfD', a adăugat el.

Alice Weidel, co-lideră a acestui partid, a salutat şi ea un 'succes istoric' la alegerile de duminică.

Într-o primă reacţie a conservatorilor, consemnată de AFP, secretarul general Carsten Linnemann a declarat că CDU nu se va alia cu AfD pentru a forma o majoritate de guvernare în parlamentele din Turingia şi Saxonia.

'Alegătorii ştiu că nu facem coaliţie cu AfD', a spus el, recunoscând că formarea unei majorităţii parlamentare 'nu va fi uşoară'.

AfD, pe primul loc în Turingia şi pe locul al doilea în Saxonia, după CDU (sondaje la ieşirea de la urne)

 

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a câştigat detaşat alegerile regionale din Turingia şi s-a plasat pe locul al doilea, la mică distanţă după Uniunea Creştin-Democrată (CDU), în Saxonia, cele două landuri federale din estul Germaniei unde duminică s-au desfăşurat scrutine regionale, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, transmite AFP.

Scorurile fără precedent pentru acest partid reprezintă o nouă lovitură dură pentru fragila coaliţia a cancelarului Olaf Scholz.

Cele două scrutine cu valoare de teste s-au derulat într-un context deosebit de tensionat, la ceva mai mult de o săptămână după atacul cu cuţit de la Solingen, în care trei persoane au fost ucise şi opt rănite. Suspectul, un sirian, a fost arestat, dar atacul a bulversat ţara şi a relansat o vie dezbatere cu privire la imigraţie.

În Turingia, unul din cele mai mici landuri şi unde AfD este condus de Bjorn Hoecke, una din figurile sale cele mai radicale, partidul este creditat cu scoruri între 30,5% şi 33,5%, cu un avans consistent faţă de CDU (24,5%), conform primelor sondaje publicate după închiderea secţiilor de vot de televiziunile publice ARD şi ZDF.

În Saxonia, CDU (între 31,5% şi 32%) are un uşor avans, fiind urmată îndeaproape de AfD (cu 30-31,5%).

O formaţiune nouă, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW), condusă de o fostă politiciană vedetă a SPD, îşi face o intrare spectaculoasă, cu scoruri între 12% şi 16% în cele două landuri, şi ar putea juca un rol decisiv în formarea viitoarelor guverne regionale.

Victoria din Turingia constituie o premieră pentru AfD, chiar dacă este improbabil că acest partid va putea forma guvernul, toate celelalte refuzând până acum orice coaliţie cu el.

Primele rezultate confirmă astfel un nou regres major al guvernului de coaliţie al lui Scholz cu Verzii şi liberalii din FDP, cu un an înaintea alegerilor legislative federale din 2025.

Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului a obţinut scoruri între 6,5% şi 8,5%, Verzii au coborât sub pragul electoral în Turingia, iar FDP nu va mai fi reprezentat în niciunul din cele două parlamente regionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel