Cazul suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hessa, potrivit AFP, scrie Agerpres. "Varianta Omicron, după toate probabilităţile, este deja prezentă în Germania", a anunţat pe Twitter ministrul regional al afacerilor sociale, Kai Klose.
Anunțul vine ca urmare a testării realizate vineri asupra unui pasager ajuns pe Aeroportul din Frankfurt şi provenit din Africa de Sud au arătat "mai multe mutaţii specifice (variantei) Omicron", a adăugat el.
Noua variantă a coronavirusului, detectată pentru prima dată joi în Africa de Sud, este considerată "îngrijorătoare" de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Acest lucru este determinat de faptul că prezintă un risc crescut de contaminare comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, care sunt dominante şi deja foarte contagioase.
"Din cauza acestei suspiciuni puternice, persoana respectivă este în izolare la domiciliu. Analiza completă a rezultatelor este încă în derulare", a subliniat ministrul, scrie Agerpres.
Noua variantă a coronavirusului B.1.1.529 se va numi Omicron
Noua variantă a croronavirusului, identificată inițial în Africa de Sud și care a fost catalogată drept variantă îngrijorătoare, va fi denumită cu litera grecească Omicron, relatează Reuters.
”Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS de Africa de Sud pe 24 noiembrie 2021 (...). Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus grupul de experți însărcinat de OMS să monitorizeze evoluția Covid-19.
Varianta Omicron 32 de mutații în proteina spike, partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor o folosesc pentru a stimula sistemul imunitar împotriva Covid. Acesta este aproximativ dublu față de numărul asociat cu varianta Delta. Cu toate îngrijorările pe care această variantă le aduce în comunității științifice globale, oamenii de știință sud-africani spun că ”avem toate semnalele că vaccinurile sunt încă eficiente în prevenirea formelor severe de Covid provocate de noua variantă a coronavirusului”.
Tot vineri mai devreme, Autoritatea europeană de reglementare a medicamentului (EMA) a declarat că este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la noua variantă de Covid-19 detectată mai întâi în Africa de Sud.
„Este prematur în acest moment să se planifice adaptarea vaccinurilor (...) pentru a lupta împotriva acestei variante emergente”, a declarat pentru AFP Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud și cu multiple mutații este potențial foarte contagioasă, potrivit oamenilor de știință sud-africani, care o văd ca pe un semn al unui nou val de pandemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News