Publicitate
În Germania, țara europeană cu cele mai mari salarii, există mai mult de un milion și jumătate de locuri de muncă care nu pot fi ocupate. Este ceea ce raportează Institutul de Cercetare a Muncii din Nurnberg în cel mai recent dintre sondajele sale trimestriale. Același institut subliniază că cifra este cea mai mare din 1989, anul căderii Zidului Berlinului.
Lipsa forței de muncă este un fenomen care se face simțit în multe zone din Occident, inclusiv în Italia. Dar, în timp ce în Italia lipsa de forță de muncă este adesea explicată prin salarii mici, în Germania acest lucru se poate aplica doar parțial. Pe scurt, această cifră reflectă o transformare mai profundă în economiile mature.
Germania, record de locuri de muncă vacante
Analizând primele trei luni ale anului 2022, Institutul Nurnberg a înregistrat că numărul locurilor de muncă disponibile în Germania a atins cifra record de 1.740.000. Majoritatea covârșitoare se concentrează în fosta Germanie de Vest, în timp ce în statele din fosta RDG numărul acestora este de numai 340.000. Cifra reprezintă un salt de +54% față de acum douăsprezece luni, demonstrând astfel că piața muncii a absorbit "lovitura" Covid.
Dar, după cum subliniază directorul institutului, Bernd Fitzenberger, tocmai acest blocaj, împreună cu temerile legate de o criză energetică cauzată de războiul din Ucraina, riscă să limiteze redresarea generală a economiei germane.
Este greu de spus de ce depinde cererea record de forță de muncă. Cu siguranță, în ceea ce privește salariile, sistemul german nu precupețește niciun efort. Guvernul condus de social-democrații lui Olaf Scholz, care își respectă o promisiune electorală, a anunțat o creștere a salariului minim la 12 euro pe oră, ceea ce ar trebui să le garanteze celor mai puțin calificați.
Vezi și: Germania. Salariu minim de 12 euro/oră, încă un pas spre aprobare
În plus, sindicatul metalurgic IG-Metall discută cu omologul său industrial o plată anuală unică de 4.000 de euro pentru toți membrii săi.
La aceasta se adaugă faptul că lucrătorii germani, în ceea ce privește salariile, pornesc de pe o poziție avantajoasă în comparație cu mulți alți colegi europeni. Salariul lunar brut în Germania - potrivit institutului național de statistică - este de aproximativ 3.900 de euro (puțin peste 2.000 net), față de cei aproximativ 1.500, tot net, pe care îi primește un lucrător italian.
Tot pentru a face o comparație între Berlin și Roma, OCDE a calculat că, între 1990 și 2020, salariile din Germania au crescut cu 33%, în timp ce în Italia au scăzut chiar cu 1,9%.
Despre proiectul de lege care revede ca salariul minim în Germania să crească la 12 euro pe oră începând cu luna octombrie a acestui an, după ce a primit undă verde de la Comisia de specialitate a Bundestagului, vezi mai multe detalii AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News