Germania reintroduce controalele la frontierele interne ale spațiului Schengen. Ministerul Federal de Interne a anunțat sâmbătă această măsură temporară, fiind necesară în contextul cerințelor sporite de securitate.
Controalele la frontieră ar urma să fie efectuate în perioada 13 iunie - 3 iulie. Momentan nu există o regulă clară când acestea vor fi aplicate, verificările depinzând de timp și locație, relatează publicația germană Der Tagesspiegel.
"O decizie absolut necesară"
Controalele la granițe sunt destinate în primul rând să prevină sosirea infractorilor violenți din străinătate. Ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann (CSU) a salutat instituirea temporară a controalelor la frontieră. "Această decizie este absolut necesară", a spus Herrmann.
Controalele la frontierele interne și-au dovedit deja utilitatea la summitul G7 din 2015 .
"Comparativ cu atunci, situația politică globală s-a înrăutățit din nou. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a opri oamenii revoltați și violenți", a spus el.
Joe Biden, la Summitul G7 de la Schloss Elmau
Șefii de stat și de guvern ai țărilor G7 se vor întâlni la Schloss Elmau în perioada 26-28 iunie. Autoritățile anticipează că în zonă vor fi organizate mai multe demonstrații cu mii de participanți.
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va veni în Europa la sfârşitul lunii iunie pentru a participa la reuniunea Grupului G7, în Germania, şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice, în Spania.
"Preşedintele Joseph R. Biden se va deplasa în orăşelul Schloss Elmau, situat în sudul Germaniei, pe 25 iunie, pentru a participa la reuniunea liderilor G7. Preşedintele SUA şi liderii G7 vor discuta despre o serie de probleme globale presante, inclusiv despre sprijinul neclintit al G7 pentru o Ucraină democratică, suverană şi prosperă, despre rezilienţa economică şi democratică, despre contracararea crizei climatice, despre dezvoltarea infrastructurii, securitatea în materie de sănătate la nivel mondial şi despre crizele alimentară şi energetică generate de războiul de agresiune al Rusiei", anunţă Preşedinţia SUA.
Citește mai departe: Guvernul German invită populaţia la ''austeritate energetică'': Fără aer condiționat sub 26 de grade, mai puțină căldură iarna
Guvernul german a lansat vineri o campanie de promovare a economiei de energie la nivel naţional, prin care încearcă să-şi determine cei circa 80 de milioane de cetăţeni să economisească energia atât acasă cât şi la locul de muncă, pentru a combate creşterea preţurilor şi schimbările climatice, relatează agenţiile AFP şi EFE.
''Cel care economiseşte energie ajută Germania să devină mai puţin dependentă faţă de importurile ruseşti şi pune o piatră la construcţia edificiului pentru climă'', a spus ministrul german al economiei şi climei, ecologistul Robert Habeck, care a prezentat iniţiativa denumită ''80 de milioane, uniţi în schimbarea energetică''.
O campanie cu afişe publice, destinată atât industriei şi mediului de afaceri cât şi populaţiei, va fi lansată pentru a încuraja anumite obiceiuri, precum utilizarea transportului public în locul maşinii personale sau reducerea folosirii aparatelor de climatizare.
Ministerul german al Economiei doreşte să fie un model în acest sens, promiţând că vara va porni aparatele de aer condiţionat numai după ce temperatura depăşeşte 26 de grade Celsius, iar în timpul iernii va reduce încălzirea.
Campania, la care au fost raliate de asemenea marile organizaţii sindicale şi patronale germane, include şi crearea unui site dedicat şi a unei linii telefonice unde vor fi oferite sfaturi despre modalităţile de reducere a consumului de energie.
Iniţiativa guvernului german survine în timp ce preţul la energie a atins un nivel record în prima economie a UE, cu o creştere de 38,3% în luna mai, alimentată şi de războiul din Ucraina. ''Fie şi numai din acest motiv este urgent să economisim energia'', a încercat să convingă ministrul Habeck, avertizând că ''ne aşteaptă o toamnă şi o iarnă dificile''.
Germania este şi foarte dependentă de materiile prime energetice ruseşti. Înaintea războiului început în februarie ea importa din Rusia 55% din necesarul său de gaze naturale, procent diminuat între timp la 35%.
Împreună cu obiectivul austerităţii energetice ''ca sarcină a întregii ţări'', trebuie de asemenea ''garantat că iarna nu se instalează în gospodăriile cu venituri mici'', a mai declarat ministrul citat, referindu-se la măsurile de ajutorare a cetăţenilor cu venituri reduse pentru a putea suporta plata facturilor la energie.
Un alt obiectiv al guvernului în care Verzii sunt a doua forţă politică, după social-democraţi, este ''combaterea încălzirii climatice'' şi atingerea ''obiectivelor în materie de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră''.
-----------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News