„Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă”, a declarat la Viena ministrul rus după reuniunea ţărilor OPEC.
Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Moscova de mai multe ori.
„Rusia nu doreşte să furnizeze (gaz) şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba”, a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Berlinul a acuzat Washingtonul că vinde la preţuri „astronomice” gazele naturale lichefiate
Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice.
Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută, ulterior Washingtonul şi Moscova acuzându-se reciproc de un act de sabotaj.
Pe de altă parte, tot miercuri, Berlinul a acuzat Washingtonul că vinde la preţuri ''astronomice'' gazele naturale lichefiate importate de Germania pentru a substitui gazele ruseşti.
Vezi și
Von der Leyen propune o plafonare temporară a preţului la gaz în UE
Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale, aşa cum cer majoritatea statelor membre, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi AFP.
"Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta", a spus ea.
"O astfel de plafonare a preţului la gaz trebuie concepută corect pentru a garanta securitatea aprovizionării", a adăugat preşedinta CE în plenul PE la Strasbourg.
Comisia Europeană a propus până acum o plafonare a preţului doar pentru gazul rusesc, temându-se, la fel ca Germania, că o limitare a preţului la toate importurile de gaz ar ameninţa aprovizionarea europenilor, determinându-i pe producători să aleagă alte destinaţii.
Însă o majoritate a statelor membre - 15, printre care Franţa, Belgia, Italia şi Polonia - cer o plafonare generală. Comisia a fost însărcinată cu prezentarea unor propuneri înaintea unui summit al UE la sfârşitul acestei săptămâni şi a unei reuniuni a miniştrilor Energiei la 11 şi 12 octombrie.
Von der Leyen a spus că executivul european "este pregătit să discute o plafonare a preţului la gazul folosit pentru a produce electricitate", care ar fi "o primă etapă spre o reformă structurală a pieţei de electricitate" europene.
"Însă trebuie să analizăm de asemenea preţurile la gaz (...) care vizează industria, încălzirea", a adăugat ea.
"Vom lucra cu statele membre pentru a reduce preţurile la gaz şi pentru a limita volatilitatea lor, cu scopul de a limita impactul manipulării preţurilor de către Rusia", a mai spus şefa executivului comunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News