Germania. Româncele, afectate de interdicția prostituției, au protestat. Elena: „Am o fiică și am nevoie de bani pentru a o susține”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură dw.com
Sursa foto: captură dw.com

Prostituatele din Germania au ieșit în stradă pentru a cere ridicarea interdicțiilor legate de coronavirus pentru munca sexuală. Multe dintre ele sunt românce și se plâng că nu mai pot trimite bani acasă familiilor lor.

Printre ele se află și Elena, o prostituată româncă, în vârstă de 30 de ani, și spune că nu a mai muncit de cinci luni, iar această situație este dificilă din punct de vedere financiar, dar și emoțional.

„Trebuie să am un loc de muncă și trebuie să câștig bani. Am o fiică și am nevoie de un loc de muncă pentru a o susține”, spune Elena.

Uniunea germană pentru furnizorii de servicii erotice și sexuale (BeSD) a convocat proteste în mai multe orașe germane împotriva interzicerii de către stat a vânzării de servicii sexuale, măsură introdusă în luna martie. Elena, care lucrează într-un „bordel mare” din marele oraș german din vestul Köln, a fost unul dintre participante.

Din august, Bavaria a permis serviciile sexuale din nou, dar bordelele trebuie să rămână închise, iar Berlinul va permite din nou unele servicii sexuale începând cu data de 8 august. Dar, în restul țării, interdicția pentru prostituție rămâne în vigoare, deși au fost ridicate în mare parte restricțiile la spa, studiourile de tatuaje sau saloanele de masaj.

 

„Îmi place să lucrez într-un bordel”

 

Elena a venit în Germania din România în urmă cu doi ani și jumătate, lăsând în urmă pe fiica ei, Natalia, împreună cu părinții ei. Voia să câștige bani pentru a-și susține mama, care este foarte bolnavă. Elena spune că vrea să le ofere o viață mai bună fiicei sale, pe care o descrie drept „foarte inteligentă”.

De la sosirea în Germania, Elena a fost acasă doar de trei ori pentru a o vizita pe Natalia și îi este foarte dor de ea.

Dar Elena se bucură și de timpul petrecut în Germania.

„Îmi place să lucrez într-un bordel”, a spus ea, zâmbind cu ochii, deasupra măștii sale negre împodobite cu craniu și oase și un tunet. Poartă un tricou roșu cu cuvântul „nelimitat” pe el, iar pancarta de protest scrie „legal statt illegal” (legal nu ilegal).

Personalul bordelului și compania celorlalte „fete” sunt motive pentru care se bucură de meseria ei.

 

65% din cei 400.000 de lucrători sexuali din Germania sunt migranți


Aproximativ 65% din cei 400.000 de lucrători sexuali din Germania sunt migranți, potrivit rețelei europene pentru promovarea drepturilor și a sănătății în rândul lucrătorilor sexuali migranți (TAMPEP). Multe dintre lucrătorii sexuali migranți sunt femei care călătoresc din țările mai sărace din Europa de Est din UE, precum România și Bulgaria, ca Elena.

Femeile părăsesc țările de origine unde există mai puține oportunități de muncă, iar veniturile sunt mici. Potrivit unui sondaj TAMPEP din 2019, aceștia își trimit majoritatea veniturilor înapoi acasă pentru a-și susține familiile.

Munca sexuală „rămâne o soluție practică” pentru femeile migrante care se confruntă cu bariere de limbă sau lipsă de pregătire profesională, afirmă rețeaua.

 

Pierdere de „mulți” bani

 

Elena trimite de obicei bani acasă în România pentru a-și susține familia, dar de când a izbucnit pandemia de coronavirus, aceasta s-a luptat din punct de vedere financiar, iar rolurile s-au inversat: tatăl ei a început să-i trimită 700 de euro (829 USD) pe lună pentru a acoperi cheltuielile de chirie și de mâncare.

Ea a pierdut „mulți” bani.

„Cheltui între 20 și 50 de euro în fiecare săptămână pentru mâncare”, spune ea, adăugând că nu mai rămân bani pentru activități de agrement, așa că își petrece de obicei timpul liber în parc.

Elena a încercat să găsească munca de menajeră, dar nu a reușit.

 

Limba este o barieră pentru sprijinul financiar

 

Ajutorul financiar este disponibil pentru lucrătorii sexuali din Germania, deoarece aceștia pot solicita același tip de asistență de stat ca și alți freelanceri. Cu toate acestea, Elena nu a reușit să solicite sprijin - germanul ei este „prea rău” pentru a completa formularul, spune ea.

Luca Stevenson, de la Comitetul internațional pentru drepturile lucrătorilor sexuali din Europa (ICRSE), a declarat pentru DW că există multe motive pentru care lucrătorii sexuali precum Elena ar putea să nu vrea să se apropie de stat pentru sprijin financiar. Barierele lingvistice sunt una, dar există și o neîncredere a autorităților cu femeile care provin din țări în care prostituția este ilegală.

 

Forțat să lucreze ilegal


Unii lucrători sexuali continuă să lucreze, în ciuda interdicției din cauza coronavirusului, doar pentru a se sprijini, spune purtătorul de cuvânt al BeSD, Schulze.

Aceștia își asumă riscuri precum mersul în apartamentele clienților lor sau în alte locuri ascunse, unde clienții pot profita și răni sau refuză să plătească. Lucrând ilegal, lucrătorii sexuali au mai puțin șanse să apeleze la poliție pentru ajutor într-o situație periculoasă, din teama că ar putea fi amendați, spune Schulze.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel