Germania. Românii în carantină, în camere pline de igrasie și mizerie. Adevăruri dureroase, scoase la iveală de criza Covid

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
locuinta_muncitori_germania
locuinta_muncitori_germania

Renania de Nord-Vestfalia a impus o nouă carantină în districtul Gütersloh din cauza focarului de coronavirus, izbucnită la procesatorul de carne Tönnies, unde lucrează mulți români.

 

 

Reportajul făcut de Miodrag Soric, arată condiţiile de trai ale sezonierilor, majoritatea români, bulgari, polonezi sau macedoneni.  "Până de curând locuiau cam 13 muncitori subcontractori în casa asta", spune Inge Bultschnieder, care luptă pentru ameliorarea condițiilor de muncă ale lucrătorilor care vin în Germania prin firme de intermediere, majoritatea români, bulgari, polonezi sau macedoneni. Femeia în vârstă de 48 de ani arată cu degetul spre colțurile camerelor: peste tot se vede mucegai şi miroase îngrozitor. Clădirea, aflată într-o stare avansată de degradare, e la doar 10 minute cu mașina de centrul localității Rheda-Wiedenbrück din Renania de Nord-Vestfalia.  

În urmă cu mai mulți ani, Inge Bultschnieder a organizat demonstrații în fața acestei clădiri și a altora asemănătoare pentru a atrage atenția asupra condițiilor precare de trai ale lucrătorilor esteuropeni. "Dar asta n-a interesat pe nimeni, nici de la firma Tönnies, nici din partea autorităților orașului," povestește Inge Bultschnieder. Cel puțin aceste lucruri s-au schimbat: în aceste zile vezi peste tot la Rheda-Wiedenbrück polițiști, reprezentanți ai autorităților sanitare și chiar soldați din Bundeswehr. Toți angajații concernului Tönnies și, mai nou, și cei care lucrează la câțiva dintre furnizorii companiei sunt testați. Până acum au fost depistate mai mult de 1500 de infecții.    

2. locuinta_m (locuinte_romani_germania_carantina.JPG)

Condiții precare de muncă și de trai

 

Antreprenoarea Inge Bultschnieder a început să fie preocupată de soarta muncitorilor din est după ce a stat la spital în același salon cu o femeie din Bulgaria în 2012, care lucra la Tönnies. Pacienta bulgară i-a povestit despre orele suplimentare nenumărate și condițiile mizere de cazare ale muncitorilor din estul Europei. După externare, Inge Bultschnieder a înființat o inițiativă civică pentru a atrage atenția asupra acestor nedreptăți. Dar la Tönnies, unde majoritatea muncitorilor esteuropeni sunt angajați, cel puțin oficial, de obicei prin subcontractori, nu s-au schimbat prea multe. Din punct de vedere juridic, concernul nu poate fi tras la răspundere în mod direct pentru condițiile mizere de cazare ale muncitorilor, dacă aceștia nu sunt, oficial, angajații acestuia, ci au semnat contracte cu firmele de intermediere.

 

"Fără criza Corona, mulți politicieni nu ar fi prea preocupați de soarta muncitorilor"

 

Potrivit Deutsche Welle, la Tönnies, noul coronavirus s-a putut răspândi atât de rapid și din cauza condițiilor de cazare, a traiului în locuințe înghesuite, probabil și în urma condițiilor de lucru în fabrica de prelucrare a cărnii, unde muncitorii stau foarte aproape unii de alții și aerul rece circulă permanent. Gudrun Bauer, membră a consilului local din partea social-democraților (SPD) din 1999, povestește despre apeluri telefonice ale unor localnici germani care se plâng că au văzut muncitori străini la ștrand sau la supermarket. Unii au impresia că oamenii care "arată altfel" reprezintă "pericolul corona". "Acest lucru mă neliniștește", spune politiciana de 59 de ani. Lucrătorii din est locuiesc în clădiri diferite, în toate zonele orașului Rheda-Wiedenbrück și în multe alte localități din apropiere. Doi bărbați, care sunt din Macedonia de Nord, spun că nimeni nu le-a adus de mâncare de vinerea trecută. Le e dor de familiile lor, cu care nici măcar nu pot să vorbească, pentru că nu au internet. Inge Bultschnieder salută atenția pe care o acordă acum politicieni ca Gudrun Bauer acestui subiect. "Fără criza Corona, mulți politicieni, cât și firma Tönnies și localnicii nu ar fi prea preocupați de soarta acestor muncitori", crede Inge Bultschnieder. Așadar, din perspectiva ei, criza a avut și un efect pozitiv.   

[citeste si]          

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel