Iarna pare să fie departe de a se fi terminat - asta este ceea ce trebuie să afle unele persoane fără adăpost în fiecare noapte, în timp ce se luptă cu frigul, în toată lumea.
În special în ultimele nopți, temperaturile din capitala Germaniei, Berlin, au scăzut mult sub zero grade. Nu e de mirare că oamenii preferă să se simtă confortabil în casele lor încălzite...
Pentru Negru Gics, un cetățean de origine română, însă, acest lucru nu este posibil. De trei ani încoace, "casa" sa este locul de sub podul de cale ferată de la Savignyplatz, în cartierul Charlottenburg din Berlin. Deși omul fără adăpost cu rădăcini românești s-a instalat confortabil în fața unui afiș plin de flori care sugerează primăvara, nu este scutit de lupta cu frigul. Într-un interviu pentru DER WESTEN, Negru a avansat o cerere.
Un român care doarme pe stradă, în Berlin, cere cu disperare un singur lucru
Românul își petrece nopțile pe o saltea uzată. De somn nici nu poate fi vorba - teama de a fi jefuit este prea mare. Din când în când, bărbatul în vârstă de 58 de ani este fericit să primească o băutură caldă sau mâncare de la trecători. Omul străzii și-a amenajat o tabără unde susține că ar avea tot ce-i trebuie pentru a supraviețui. Cu toate acestea, există un lucru care îi lipsește: "O pătură lungă ar fi grozavă!“
Deocamdată, are doar o pilotă care îi acoperă tot corpul. Dedesubt se află câteva bucăți mici de țesătură care nu-i oferă prea multă căldură. Negru a auzit și de așa-numitele autobuze calde oferite de Misiunea orașului Berlin. În trecut, voluntarii i-au adus mâncare caldă și o pereche de pantofi.
Germania sub imperiul gerului
Un autobuz special se oferă chiar să îi ducă pe cei care au nevoie de ajutor la un adăpost cu până la 150 de paturi pentru nopțile de iarnă extrem de friguroase. De altfel, și animalele de companie ale oamenilor sunt binevenite acolo. Cu toate acestea, mai multe persoane fără adăpost nu doresc să accepte această ofertă, ci preferă să rămână la locul lor - și tocmai acest lucru duce adesea la probleme.
"De aceea, este mai bine ca trecătorii care sunt îngrijorați să întrebe pe scurt persoana respectivă dacă are nevoie de ajutor", a explicat Barbara Breuer, purtător de cuvânt al Misiunii orașului Berlin. În acest fel, asistenții pot ajunge mai repede la fața locului pentru cele aproximativ 50 de apeluri pe noapte în alte locuri în care este nevoie de ajutor.
Apel umanitar: "Vă rog să observați oamenii, să îi abordați și să îi întrebați dacă au nevoie de ceva!"
Dar cu toții putem ajuta. "Puteți întreba dacă puteți aduce supă caldă. Mulți dintre ei aduc chiar și o sticlă de apă caldă persoanelor fără adăpost din cartier, seara", ne-a spus Breuer. Cu toate acestea, persoanele care au nevoie de ajutor i-au spus în repetate rânduri că adesea trec complet neobservate de către trecători.
Și acesta este un aspect pe care toată lumea ar putea pur și simplu să-l schimbe, așa cum a făcut Breuer apel: "Vă rog să observați oamenii, să îi abordați și să îi întrebați!". Doar o conversație spontană sau un mic zâmbet poate face minuni - și cel puțin încălzi inimile celor afectați pentru o scurtă perioadă de timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News