Germania traversează cea mai gravă criză imobiliară din ultimii 40 de ani. Experții spun că este din nou "omul bolnav al Europei"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Investitorii internaționali evită tranzacțiile imobiliare din Germania, în timp ce se retrag de pe o piață aflată în cea mai gravă criză din ultimii ani, ceea ce ar putea adânci cicatricile celei mai mari economii europene. 

Cumpărătorii străini au reprezentat 35% din achizițiile de proprietăți imobiliare comerciale în primul trimestru, arată datele BNP Paribas Real Estate citate de Reuters. Această cifră este mai mică decât în orice an din 2013 și vine pe fondul unei prăbușiri de 70% a volumului vânzărilor față de nivelurile de dinaintea pandemiei din 2020-2021.

Cifrele sumbre coincid cu o dezbatere despre faptul că Germania este din nou „omul bolnav al Europei” - o etichetă care i-a fost atribuită la sfârșitul anilor 1990, când se lupta cu stagnarea economică și șomajul ridicat. Națiunea a muncit ani de zile pentru a se debarasa de această etichetă, dar ea a reapărut pe măsură ce Germania se descotorosește de energia rusească, se încurcă în birocrație și vede cum politicienii de extremă dreapta câștigă în sondaje.

Kurt Zech, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Germania, avertizează că piața va continua să se lupte până când investitorii străini se vor întoarce.

„Americanii trebuie să se întoarcă. Când Blackstones, Blackrocks, Morgan Stanley din această lume și Carlyle și Apollo vor cumpăra pe piața germană, acest lucru va fi observat și atunci vom ști cu toții că acum am atins fundul", a declarat Zech într-un interviu acordat Reuters, vorbind de la sediul său din orașul Bremen, situat în nordul țării.

Cum explică experții criza imobiliară din Germania

 

Timp de ani de zile, ratele scăzute ale dobânzilor, energia ieftină și o economie puternică au susținut un boom în întregul sector imobiliar german, care contribuie în general cu 730 de miliarde de euro (793,51 miliarde de dolari) pe an la economia națională, adică aproximativ o cincime din producția Germaniei.

Acest boom a luat sfârșit atunci când inflația galopantă a forțat Banca Centrală Europeană să majoreze rapid costurile de împrumut. Finanțarea imobiliară a secat, afacerile au eșuat, proiectele s-au blocat, marii dezvoltatori au dat faliment, iar unele bănci s-au clătinat. Industria a cerut Berlinului să intervină.

Prețurile proprietăților comerciale s-au prăbușit cu încă 9,6% în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu anul precedent, după o scădere de 10,2% pentru 2023 - potrivit asociației bancare VDP, care prezice și mai multă durere în viitor.

"Germania a fost un far de stabilitate în Europa și oamenii s-au înghesuit să cumpere proprietăți aici”, a declarat Carsten Brzeski, economist șef al băncii olandeze ING în Germania, unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din țară. „Acum, motorul economic se bâlbâie și are nevoie de întreținere. Nu mai este lucrul nou și strălucitor pe care îl doresc investitorii”.

Investitorii străini au reprezentat 37% din volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale din Germania în 2023, cea mai mică valoare din ultimul deceniu, potrivit BNP Paribas. Acesta a scăzut și mai mult la 35% în primul trimestru.

Au fost ani în care străinii au reprezentat jumătate din toate tranzacțiile pentru proprietățile comerciale, care reprezintă cea mai mare parte a pieței imobiliare din Germania și eclipsează vânzările rezidențiale.

Rate ridicate ale dobânzilor la nivel mondial

 

În timp ce ratele ridicate ale dobânzilor au afectat piețele imobiliare la nivel mondial, concluzia care s-a desprins de la întâlnirea anuală a elitei mondiale a sectorului, care a avut loc la Cannes, Franța, în luna martie, a fost că Germania a fost lovită în mod deosebit.

„Acolo unde starea de spirit este cu adevărat cea mai proastă este Germania”, a declarat Simone Pozzato, director general și manager de fonduri la Hines, într-un interviu acordat acolo.

Un alt director executiv de la un dezvoltator european, care a refuzat să fie numit, a declarat că acesta plănuia să redistribuie personalul din Germania pe piețe precum Marea Britanie, unde interesul investitorilor era mai puternic și unde se așteaptă ca activitatea să se redreseze mai repede.

Costurile ridicate ale energiei, cererea globală slabă, o schimbare perturbatoare către economii nete zero și concurența tot mai mare din partea Chinei ridică semne de întrebare cu privire la modelul economic al Germaniei. Unii directori spun că baza industrială puternică din punct de vedere istoric a națiunii este pe cale să cedeze.

Săptămâna trecută, Consiliul german al experților economici și-a redus previziunile, estimând că economia abia dacă va crește în acest an, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre „provocări fără precedent”.

Unele caracteristici ale pieței imobiliare germane o fac, de asemenea, mai greu de vândut.

Germania a renăscut după al Doilea Război Mondial cu un design descentralizat

 

Germania s-a reconstruit din molozul celui de-al Doilea Război Mondial cu un design descentralizat, fără un singur oraș dominant. Acest lucru poate fi o piedică pentru cumpărătorii străini care tind să vizeze centre cu adevărat globale, precum Londra sau Paris.

„Este ... mai ușor să înțelegi cum funcționează aceste orașe. Este mai ușor decât să înțelegi Köln", a declarat Inga Schwarz, director de cercetare la BNP Paribas Real Estate, mai scrie sursa citată. 

Un alt obstacol: proprietarii germani încearcă, de obicei, să treacă peste recesiuni fără a reduce prețurile proprietăților, descurajând potențialii cumpărători și întârziind o reluare a tranzacțiilor necesară pentru a revigora piața.

„Participanții la piața internațională critică faptul că în Germania marii deținători de proprietăți s-au devalorizat doar cu câteva puncte procentuale în unele cazuri, în timp ce alte țări s-au devalorizat cu 20% până la 30%”, a declarat Hela Hinrichs, analist senior de cercetare la Jones Lang LaSalle.

Acele câteva tranzacții existente sunt adesea făcute sub presiune. Signa, conglomeratul imobiliar care a dat faliment, a renunțat la active pentru a plăti creditorii, iar proprietarul Vonovia VNAn.DE a vândut apartamente pentru a reduce datoriile.

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel