Germania, un an de la masacrul din Hanau. Părinții lui Viorel, îngenuncheați de durere: „De ce nu a funcționat apelul de urgență?“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

19 februarie 2020 va rămâne o zi de groază în amintirea tuturor celor din Hanau, Germania. Tobias Rathjen este autorul sângerosului atac terorist în care tânărul român, Vili Viorel Păun și alte 8 persoane și-au pierdut viața.

Un român, mai mulţi cetăţeni turci, un bulgar şi un bosniac se numără printre persoanele ucise în atacul armat comis în centrul orăşelului Hanau, la periferia oraşului Frankfur, pe 19 februarie 2020. Autorul,atacului, Tobias Rathjen, un individ de 43 de ani, şi mama acestuia, în vârstă de 72 de ani, au fost găsiţi morţi de autorităţi a doua zi dimineaţă, într-un apartament.

Citește și: Tânăr român, MORT în atentatul din Germania

Un prim atac terorist a vizat un bar cu narghilea din centrul acestui oraş cu aproximativ 90.000 de locuitori. Potrivit poliţiei, cel puţin o persoană a fost grav rănită în acest prim atac comis în jurul orei 22:00 (21:00 GMT). Martorii, citaţi de mass-media locale, au afirmat că au auzit aproximativ 10 focuri de armă. Apoi a avut loc un al doilea incident armat în care au fost rănite grav cel puţin cinci persoane, a indicat un bilanţ iniţial al autorităţilor. 

 Părinții lui Vili Viorel Păun își plâng unicul copil

 

Vili Viorel Păun  avea doar 23 de ani și era curier, în Germania. Băiatul era originar din județul Giurgiu. El a fost ucis în propria mașină de atacator. Vili era originar din localitatea Singureni, județul Giurgiu. Se afla însă de câțiva ani în Germania, alături de familie. Băiatul locuia în Hanau alături de mama și de tatăl său, fiind singurul lor copil.

Viorel ieșise la cumpărături în cartierul turcesc unde a avut loc atentatul, atunci când a fost împușcat mortal chiar în mașina sa.  Fotografia care a devenit reprezentativă pentru atentatul care a avut loc aseară este exact mașina românului ucis de atacator.

Vezi și: EL este Viorel, românul UCIS în atentatul din Hanau, Germania

„Ieșise de la muncă, a vrut să-și ia un suc, n-a mai apucat să iasă din mașină și acel terorist, nu știu cum să-l numesc, a ieșit din chioșcul respectiv și a tras asupra lui. Nu știu mai multe detalii, cred că a murit pe loc. Era singurul copil la părinți. Stăteau în Germania de 5,6 ani. Sunt în stare de șoc! nu-mi găsesc eu cuvintele, dar părinții...”, declara la momentul tragediei primarul din Singureni.

Părinții lui Vili Viorel Paun au vrut plece din Germania după tragedie și să se întoarcă în România. Dar, din cauza mijloacelor de trai profesionale mai bune, ei au ales să rămână în Germania, deși Vili a fost înmormântat la Singureni. În piața unde s-a petrecut tragedia, o troiță în memoria lui Vili amintește de masacrul de la Hanau.

2. -imagine fara descriere- (vilip.jpg)

Serviciul 112, indisponibil în momentul masacrului

 

După aproape un an de la tragedia care a îndoliat comunitatea românilor din Germania, dar și din Singureni, părinții lui Vili încă au întrebări fără răspuns. Ar fi putut fi prevenită moartea chiar și a uneia dintre victime dacă poliția ar fi fost mai accesibilă în acea noapte? O comisie al Parlamentului de stat din Germania se ocupă de asta. Critica acțiunii poliției a apărut din cercul de rude, în special familia lui Vili-Viorel Paun, care l-a urmărit pe asasinul Tobias Rathjen de la prima scenă a crimei de pe Heumarkt până la Kurt-Schumacher-Platz și a continuat să încerce să ajungă la poliție - fără succes. În cele din urmă, Vili a fost ucis.

Un lucru este sigur: apelul de urgență nu a funcționat suficient în acea noapte. Apelurile primite de poliția Hanau în timpul atacului nu au fost redirecționate automat către un centru central de control - deoarece sistemul era depășit. Ministrul de interne din Hesse, Peter Beuth, a anunțat între timp că există „un blocaj”. „Nu a fost posibil din punct de vedere tehnic să redirecționați multe apeluri de urgență care au intrat în același timp”, potrivit Faz.net.

Pentru a marca trecerea unui an de la masacrul din Hanau, comunitatea pregătește un eveniment. Peste 6.000 de persoane sunt deja în grupul „Inițiativa 19 februarie Hanau“. Pe 14 februarie, procesiune de comemorare va fi disponibilă live, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel