Lui Tarek Kaya, nume schimbat în presa din Germania, i-a plăcut întotdeauna să locuiască în cartierul Feldmark din Gelsenkirchen, landul Renania de Nord-Westfalia. „O zonă decentă. Mulți se cunosc aici de zeci de ani”, spune Kaya.
Multiculturalismul germanilor și al oamenilor de origine poloneză, libaneză și turcă a funcționat întotdeauna. Până când în blocul alăturat s-au mutat noi vecini „în mai multe acțiuni nocturne”.
Plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor muncitorilor, din care au urcat și coborât bărbați, femei și copii, proveneau din România și Bulgaria. Nu vorbeau germană și nu doreau niciun contact. Până în ziua de azi, nimeni nu știe cum se numesc de fapt vecinii, nu există niciun nume pe sonerii. În orice caz, „fețele care intră și ies din bloc sunt mereu noi”, spune Kaya.
Conform observațiilor vecinilor, apartamentele ar trebui cu siguranță să fie supraaglomerate. Kaya închiriază mai multe apartamente în blocul de alături și locuiește în casă ca proprietar. „De când proprietatea a fost cumpărată de un investitor străin din Neuss și închiriată ca apartamente pentru muncitori, condițiile s-au înrăutățit din ce în ce mai mult”, spune locuitorul Gelsenkirchen.
„Proprietatea este în paragină. Este casă de groază”
Mai întâi s-au acumulat grămezi de gunoaie pe stradă și în curte, apoi au venit șobolanii și gândacii. „Acum intră și insectele în apartamentul meu prin țeava de ventilație”, se plânge Betül Arslan, un alt nume schimbat de presa din Germania, care este și el vecin.
Familiile au făcut grătar necorespunzător în curtea din spate și au fost zgomotoși până târziu în noapte. „Vrem doar vecini liniștiți”, spune Kaya.
Într-o după-amiază a venit acasă și era o saltea atârnată într-un copac. „Au aruncat-o pe fereastra de la etajul trei”, spune el, arătând fotografii. Într-o altă zi, și-a găsit mașina parcată cu zgârieturi pe vopsea, iar bucăți de ipsos de la casa vecină au căzut peste autoturism. Kaya a adunat toate dovezile.
„Proprietatea este în paragină. Este casă de groază”, spune Kaya. Vecinul este sigur că apartamentele sale și-au pierdut din valoare din cauza situației actuale. „Nimeni nu mai vrea să locuiască aici”, spune el. El și ceilalți rezidenți se simt neputincioși.
În curtea din spate sunt depozitate zeci de biciclete, pe care Kaya și Arslan le pot vedea de la fereastra lor. „Ei fură copiii din zonă și fac adevărate lucrări de demontare aici”, spune Kaya cu certitudine.
Muncitorii români conduc limuzine scumpe
Vecinii din cartier au intrat la bănuială din cauza faptului că muncitorii români conduc limuzine scumpe, modele de BMW. „Nu îmi permit o asemenea mașină și merg la muncă în fiecare zi”, spune Arslan.
Locuitorii au contactat deja de mai multe ori biroul de ordine publică și poliția. „Nu există un sprijin real”, spun ei.
Probabil ca o reacție la faptul că au chemat Poliția, vecinii au găsit svastici mânjite pe peretele casei lor. Ei bănuiesc că românii din casa vecină l-au murdărit. „Eu însumi am un trecut de migrație. Tatăl meu a venit în Germania din Turcia și și-a construit o nouă viață aici”, spune Kaya. Generația lui este bine integrată, el și frații săi au locuri de muncă bune. „Așa va fi cazul următoarei generații din casa de alături?”, întreabă el și își răspunde: „Probabil cu greu”.
Germania reintroduce temporar controalele la granițe
„Se știe că acele apartamente sunt proprietăți cu probleme”
Vecinii au mai făcut și alte observații care le-au trezit suspiciuni. Ei susțin că o femeie vine la intervale regulate și ia plicuri. Furgonete negre au oprit la marginea drumului ore întregi noaptea. „Trebuie să se întâmple ceva”, cer Arslan și Kaya. Municipalitatea trebuie să ia măsuri mai dure. Ei au cerut deja sfatul unui avocat - cu un rezultat dezmințitor: legea nu oferă aproape deloc oportunități de a lua măsuri împotriva vecinilor români.
Adresa este binecunoscută autorităților. Poliția din Gelsenkirchen a fost deja în trei misiuni în legătură cu tulburările de liniște publică în acest an. Au fost și pagube materiale la sfârșitul anului trecut.
Numărul operațiunilor este relativ mic, dar polițiștii raionali cunosc locația. „Casele sunt vizitate în mod regulat de forțele serviciului raional, care se deplasează în mare parte pe jos, iar contactul se face cu localnicii”, spune purtătorul de cuvânt Matthias Büscher. Cu toate acestea, comunicarea este dificilă din cauza barierelor lingvistice.
„Se știe că acele apartamente sunt proprietăți cu probleme și sunt sub observație regulată. O inspecție a proprietății efectuată de o echipă de intervenție inter-agenții a constatat și a raportat încălcări ale înregistrării, abuzul de prestații sociale și diverse alte infracțiuni în rândul rezidenților”, a mai spus Büscher. Unele apartamente au fost blocate de inspectoratul de locuințe, iar contoarele de energie electrică au fost scoase sub suspiciunea de furt de energie electrică.
„Numerele mașinilor înregistrate incorect au fost remorcate. Se pare că unii dintre locuitori au colectat deșeuri ilegal și le-au procesat necorespunzător”, spune purtătorul de cuvânt al orașului Martin Schulmann. Ca parte a actului de identificare a șoferului, au fost găsite recent mai multe persoane condamnate anterior.
Pe lângă aceste măsuri represive, se încearcă, de asemenea, să-i încurajeze pe muncitorii români să se comporte într-o manieră acceptabilă și conformă legal. Locația este vizitată la intervale regulate de angajații orașului și vorbitori nativi din diverse proiecte.
Asistenți sociali la fața locului
„Proiectele urmăresc obiectivele conceptului de acțiune la nivel de oraș pentru imigrația din estul UE, integrarea cât mai rapidă a noilor imigranți și creșterea păcii sociale”, spune Schulmann. „În plus, oamenii sunt informați despre serviciile de consiliere existente și îndrumați în funcție de nevoile lor”.
Copiii au fost îndrumați la locurile de joacă publice pentru a se juca. „La una dintre următoarele întâlniri, copiii și familiile lor vor fi însoțiți la centrele de agrement pentru copii și tineri din apropiere”, a anunțat Schulmann. La o programare la fața locului de dimineață au fost găsiți și copii de vârstă școlară. Dar: „Își pregăteau călătoria de întoarcere în țara lor de origine și în prezent nu se mai află în Gelsenkirchen”, conchide purtătorul de cuvânt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News