„Este o zi de luni gri și ploioasă în Berlin-Mitte. Acoperite cu prelate și bandă adezivă, corturile din tabăra de fără adăpost, aflată nu departe de gara principală din Berlin, înfruntă ploaia. Au stat acolo toată iarna”, relatează presa din Germania.
Tabăra există acum de mai bine de cinci ani, potrivit Ellen Eidt, șefa departamentului Diaconia din Misiunea vecină a orașului Berlin. Vara locuiau acolo până la 60 de persoane.
Tabăra fără adăpost: romi din România
Aveau să vină dintr-un sat de lângă Târgu Mureș, în Neumarkt am Mieresch. Cei mai mulți dintre ei au rămas la Berlin doar cu jumătate de normă, ca navetiști, pentru a-și câștiga existența pentru familiile lor de acasă. „La Târgu Mureș, romii sunt supuși discriminării de ani de zile”, spune Eidt. „Nici ei nu au avut oportunități educaționale în România, sunt aproape fără excepție analfabeți”.
Deși tabăra se află în centrul Berlinului, pare izolată. Casele de locuit din imediata apropiere sunt rare. Pe de o parte se află un șantier mare pentru Deutsche Bahn, pe de altă parte memorialul fostei închisori celule Berlin-Moabit. O potecă pentru biciclete servesc drept arteră. Pe acolo trec mame cu cărucioare, livratorii de mâncare pe biciclete, oamenii care se plimbă. Corturile atrag întotdeauna atenția.
În tabără sunt copii care nu frecventează școala
Tabăra a dus în mod repetat la ostilități în ultimii ani. Oamenii care lucrează în vecinătate au scris recent într-o scrisoare către biroul raional responsabil, că se află în mijlocul „deșeurilor” și „fecalelor”. Ei au susținut, de asemenea, că în incintă sunt copii care nu frecventau școala obligatorie.
Biroul raional a informat Serviciul Evanghelic de Presă (epd) că sunt examinate situații pentru protecția copilului și școlarizarea obligatorie: „Ne punem un accent deosebit pe bunăstarea copiilor, cărora trebuie să le oferim un mediu sigur în încăperi protejate”. Potrivit autorităților, în urmă cu câteva săptămâni a fost și un incendiu în tabără. „A fost un miracol că nimeni nu a fost rănit”, spune un purtător de cuvânt.
Raionul are așadar scopul expres de a „putea oferi locuitorilor din tabără o cazare adecvată”. Cu toate acestea, locuitorii taberei au respins ofertele de a fi găzduite familiile individuale.
Există o amenințare de repatriere în țara de origine
În Germania, se face o distincție între lipsa de adăpost voluntară și cea involuntară. În principiu, cazarea legală este aranjată doar în cazul lipsei involuntare de adăpost. Cum arată acest drept pentru migranții șomeri din UE este o chestiune de controversă juridică. Districtele din Berlin interpretează legea diferit. În cel mai rău caz, există riscul de a fi repatriat în țara de origine.
Nimic din toate acestea nu se aplică grupului din tabără, spune Eidt. Aparent, problema nu poate fi rezolvată doar la Berlin, ci doar în legătură cu orașul natal. De aceea, Misiunea Orașului Berlin a prezentat vara trecută un concept de îmbunătățire a situației.
În consecință, o bază de încredere trebuie creată mai întâi cu oamenii, tot prin îngrijirea nevoilor elementare. „Vrem să dăm posibilitatea oamenilor să trăiască o viață demnă dacă, în schimb, recunosc regulile centrale ale jocului”, spune Eidt.
Evacuarea nu duce la o soluție, ci doar la o amânare
Potrivit biroului raional, nu are nicio intenție „ca tabăra să se solidifice”. Eidt subliniază că o evacuare ar duce cel mai probabil doar la o amânare a problemei, dar nu la o soluție.
Cu toate acestea, potrivit unui purtător de cuvânt al căilor ferate, compania de stat „Green Berlin” împreună cu Deutsche Bahn au aranjat o evacuare. Acum consilierul raional responsabil trebuie să fie de acord.
------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News