Publicitate
„Nemulțumirea există și este firească pentru că cu toții am așteptat acest moment: intrarea României în Schengen, în special românii din afara granițelor. Este un confort în plus fără să calculăm cât pierde statul român pentru că nu a intrat în Schengen. Percepția noastră este una de handicap clar pentru faptul că nu am reușit să intrăm în Schengen. Nu e doar vina noastră, cu siguranță. Atâta timp cât o țară europeană ca Austria își urmărește interesele, e clar că are dreptul să voteze așa cum îi dictează interesul. Aici este și o slăbiciune a Europei. Faptul că o țară europeană ca Austria și Olanda își permite acest lucru după ce au fost ridicate MCV-urile, s-au întrunit toate condițiile, ridică semne de întrebare”, spune Gheorghe Cârciu la interviurile StiriDiaspora.ro.
Punctele de frontieră din România sunt asaltate de românii care se întorc acasă și vorbim de milioane de oameni. Secretarul de stat al DRP susține că „dacă eram în Schengen, era mult mai simplu”.
„Este dreptul românilor din străinătate să fie primiți cum trebuie la granițele țării. E clar că dacă eram în Schengen, era mult mai simplu pentru românii din Diaspora”, a mai precizat Cârciu.
Secretarul de stat al DRP: „40% dintre românii din Spania sau Italia ar trăi mai bine în România”
Secretarul de stat al DRP a mai precizat faptul că cel puțin 40% dintre românii care trăiesc în Spania sau Italia acum ar avea un trai mai bun în România dacă s-ar întoarce.
„Italia, Spania au fost primele țări în care s-au stabilit românii în afara granițelor. Primii care au acordat dreptul de muncă și limba. În Italia și Spania, cel puțin 40% dintre românii de acolo ar trăi mai bine în România. Dacă putem să facem comparație, s-ar putea să câștige mai bine în România.
E normal să țină la valorile pe care le-au creat acolo, dar în România avem educație, sistem medical, ne putem compara cu orice țară din Europa, iar românii care trăiesc în afara granițelor știu treaba asta. Nu suntem departe, suntem aproape de ei. Anomalii și lipsuri sunt și acolo (n.r. - străinătate)”, a declarat Cârciu.
Gheorghe Cârciu: „Noi trebuie să sprijinim românul din afara granițelor”
Gheorghe Cârciu susține că românii din diaspora au format multe asociații și școli în străinătate și nu au cerut niciun ban de la statul român.
„Fiecare român în afara granițelor este un ambasador al României. Am cunoscut asociații care pun bani din buzunar, am văzut școli românești care nu au cerut bani de la statul român niciodată. Avem în Europa peste 1.100 de biserici ortodoxe, care ne sprijină foarte mult. Nu sunt construite fizic, avem biserici vii, adică închiriază un loc care să facă Sfânta Liturghie.
Nicio țară în Europa nu are așa număr de cetățeni procentual plecat în afara granițelor cât are România. Noi trebuie să sprijinim românul din afara granițelor”, a mai punctat Cârciu.
Întregul interviu poate fi vizionat mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News