Gheorghe Constantin Popa a plecat din România în urmă cu 20 de ani. Cu toate că avea o afacere în România, deținea două magazine, a plecat fără să se uite în urmă. La început a fost muncitor în firma pe care în anul 2005 a preluat-o de la foștii săi patroni italieni.
Roccatura Emme Emme se ocupă de țesături și atunci când Gheorghe Constantin Popa a preluat afacerea avea 8 muncitori și niște mașinării vechi. Cu timpul, românul a reușit să achiziționeze mașinării de ultimă generație în acest domeniu care elimină impuritățile din filat și să își permită să aibă doar 4 muncitori, printre care și un conațional.
Povestea de succes a lui Gheorghe Constantin Popa a fost povestită în exclusivitate pentru StiriDiaspora.ro și o puteți urmări în interviul de mai jos.
StiriDiaspora.ro: De ce ați ales Italia în urmă cu 20 de ani? Cum a fost și cum este departe de casă?
Gheorghe Constantin Popa: Pentru oricine este greu! La început este foarte, foarte greu. Am ales Italia pentru că fratele meu era deja aici întrucât a plecat imediat după Revoluție. Am avut un loc sigur la care am putut să merg, în decembrie 1999. Am început munca undeva ca mecanic, dar eu nu aveam nicio treabă cu mecanica pentru că în România eu aveam două magazine în Ploiești, dar nu mai mergea nimic și am plecat.
În primele săptămâni în Italia voiam să mă reîntorc acasă pentru că mi se părea foarte greu printre străini, nu știam limba, nu puteam să mă descurc. Dar, încetul cu încetul, veneam seara de la serviciu, luam dicționarul, învățam tot ce trebuia. Pentru oricine vine din România în Italia e greu. Însă, ușor totul a trecut și am mers înainte.
„În 2005 mi-au zis că trebuie să cedeze activitatea și dacă vrem, acesta e prețul”
StiriDiaspora.ro: Cum a început povestea Roccatura Emme Emme? Și cum este să fiți singurul român din Prato cu o astfel de afacere? Este grea „lupta” cu competitorii italieni?
Gheorghe Constantin Popa: Până în 2002 am muncit într-o firmă, iar apoi au venit foștii patroni ai firmei de unde eu am preluat afacerea și m-au căutat, au aflat că sunt o persoană de treabă, că lucrez bine și m-au vrut la ei. Apoi mi-au zis: „Mâine când eu o să ies la pensie toată activitatea, tot ce vezi, îți vând ție!”
Fratele meu îmi spunea: „Nu, nu o să fie adevărat, nu o să vezi chestia asta niciodată de la un italian!”. Eu mi-am văzut de treaba mea, de munca mea, am mers înainte și am dus activitatea lor. Ei aveau trei mașinuțe mai vechi și le-am zis că ar trebui să mai luăm cel puțin 3-4 ca să încercăm să mărim afacerea. Ei au apreciat inițiativa și au cumpărat până la 9 mașini. În anul 2005 mi-au zis că trebuie să cedeze activitatea și dacă vrem, acesta e prețul. În acel moment lucram și eu și soția acolo și ne întrebam dacă rămânem fără serviciu amândoi ce facem. Aveam niște bani la bancă, i-am scos, le-am dat și am preluat afacerea.
Clienții mă cunoșteau absolut toți pe mine pentru că numai eu mergeam și credeau că eu sunt patronul de la Roccatura Emme Emme, pentru că mereu vine „Georgio”, iar eu le ziceam că nu, eu sunt angajatul.
A fost bine începutul, să zicem. După aceea a mai trebuit să luăm de la bancă împrumut pentru că nu ne ajungeau, iar băncile în Italia sunt foarte rapide față de România. Aici dacă mergi la bancă oricine te ajută.
„Lupta” este foarte grea. Însă eu mă bazez pe calitate, nu pe cantitate. Am cumpărat mașini mai noi și merg pe calitate. Dacă fac 200 kg minus pe zi prefer așa și clienții să aibă încredere. Chestia asta cu încrederea merge foarte bine. Suntem foarte cunoscuți în zonă! La început era invidia foarte mare, până și vecinii unde am cumpărat clădirea vedeau că noi eram muncitori. Acum suntem foarte buni prieteni, dar a fost greu la început.
Avem la ora actuală clienți foarte mari din zonă, 15 clienți cu care lucrăm. Lucrăm pentru clienți din Italia, SUA, iar în momentul acesta lucrăm cel mai mult pentru Zara.
„La început trebuie să ai multă ambiție și să fii tare”
StiriDiaspora.ro: Ce face de fapt acest business?
Gheorghe Constantin Popa: Pe stofă, ca să nu apară anumite defecte, am o mașinărie care reușește să elimine orice defect. Înainte să preiau firma, foștii patroni aveau 15 persoane ca să controleze calitatea. Ei, bine, acum sunt doar 2 persoane. Contează enorm! Și eu când am început aveam 8 muncitori, iar acum am doar 4. Pentru că aici costă foarte mult un muncitor: dacă ia 1.500 euro salariu, mai dai 1.500 la stat. Totul se face legal! Absolut totul este legal, ca la carte! Nu merge cum merge în România.
StiriDiaspora.ro: Care a fost motivația pentru a începe această afacere? Cum ați recunoscut oportunitatea?
Gheorghe Constantin Popa: La început trebuie să ai multă ambiție și să fii tare. Poți trece prin momente bune, prin momente grele. Cum este în momentul de față cu pandemia. Mergem înainte! Mai aducem bani de acasă, dar poate anul viitor poate va fi mai bine! Important este să trecem peste momentele grele!
StiriDiaspora.ro: Ce ați face diferit dacă ați începe de la început?
Gheorghe Constantin Popa: Nu aș face nimic diferit! Aș face totul exact cum am făcut de la început! Tot Italia aș alege, am familia aici, am prieteni aici, sunt legat. În bloc la noi suntem 10 familii, mergem la cine seara, suntem o familie cu toții. Contează mult și ambientul în care lucrezi.
„În Italia sunt mai multe oportunități decât în România”
StiriDiaspora.ro: De ce și-ar deschide un român o afacere în Italia?
Gheorghe Constantin Popa: În Italia sunt mai multe oportunități decât în România. Eu am avut și am plecat din țară. Aici toată lumea încearcă să te ajute, în România te atacă din toate părțile. Cei mari îi mănâncă pe cei mici. În Italia fiecare merge strada lui, pe drumul lui, nu deranjează pe nimeni. De exemplu, la început, unul dintre clienții pe care îi aveam, pentru că nu aveam toți banii, l-am rugat să mă ajute cu un împrumut. Și mi-a zis: „Cum să nu! Câți bani vrei?” Iar la final de lună îi dădeam în rate. Contează foarte mult să te ajute cineva, să aibă încredere în tine.
StiriDiaspora.ro: Cât de dură este legislația din Italia când ai o afacere?
Gheorghe Constantin Popa: Legislația din Italia te obligă să ai absolut totul în regulă. Eu am un contabil foarte bun din zonă, costă, dar dorm liniștit acasă. Am pe cineva care se ocupă de muncitori și am pe altcineva care se ocupă de tot ceea ce ține de siguranța pentru clădire, cursurile care trebuie făcute. Fiecare face partea lui. De curând mi-au cerut o licență pentru regenerare. Te controlează la sânge. Trebuie să ai absolut tot! Vin și vorbesc cu muncitorii, au interviuri cu ei. Sunt foarte liniștit din punctul acesta de vedere pentru că am oameni de încredere lângă mine.
Eu muncesc cot la cot cu muncitorii, nu mi-e rușine. E o mare diferență între a fi patron în România și a fi patron în Italia. În Italia trebuie să fii 90% în firmă tu ca patron. Asta e legislația aici. Merg în firme unde oamenii sunt miliardari și pe patron, la 80 de ani, îl găsesc în firmă.
„În România nu este organizare”
StiriDiaspora.ro: Care ar fi problemele pe care le-ați identificat în țară și care vă țin departe de România?
Gheorghe Constantin Popa: În momentul în care am plecat nu mai mergea absolut nimic. Începeau să mărească absolut orice. Și sunt multe care încă funcționează pe stil vechi. Acum 7 ani eu am adoptat o fetiță din România. Am mers la Primărie în Ploiești fără să spun că am cunoștințe. Merg în Primărie la etajul 2, mă trimite la 4, de la 4 mă trimite la 2, de la 2 din nou la 4. În România nu este organizare. În Italia merg la etajul 4 la Primărie, păi la etajul 4 am rezolvat problema. Nu mă trimite la 2, la 1, la 3. Este o problemă care ar trebui confruntată foarte mult.
StiriDiaspora.ro: Cum ar trebui să se îmbunătățească România pentru a reveni acasă?
Gheorghe Constantin Popa: În primul rând de la infrastructură. Ca investitor străin ca să mergi în România se gândește că voi nici nu aveți autostradă. Să avem străzi, autostrăzi. În ultimul timp ceva se vede, dar nu pentru toată lumea. La noi e „cine are, are, cine nu are, nu are”.
În Italia nu se vede diferența între omul care are și cel care nu are. Foarte mică diferență, nu se arată.
„Dacă ar fi plătit bine și ar fi tratat bine, românul nu ar pleca”
StiriDiaspora.ro: Cât sunt de pregătiţi antreprenorii români din Diaspora să acorde o şansă economiei din ţară?
Gheorghe Constantin Popa: Sincer, cu oricine am vorbit, cu foarte mulți prieteni care au afaceri, nu s-ar mai întoarce în România. Îmi pare rău că spun chestia asta, dar ăsta e adevărul. Au fost câțiva care s-au întors în România, dar au revenit în Italia pentru că s-au terminat banii și nu le-a mers treaba. În România totul e cu cunoștințe, încă! Poate s-a mai schimbat, dar am dubii. În Italia dacă merg să fac un buletin, merg dimineață și după-amiază îl am, rapid. Nu ca în România, vino după 14 zile, așteaptă că nu merge, trebuie să intervii cu cineva ca să-l ai mai repede… asta e!
StiriDiaspora.ro: Cum ar putea fi oprit exodul românilor în străinătate?
Gheorghe Constantin Popa: Dacă ar fi plătit bine și ar fi tratat bine, românul nu ar pleca. Nimeni nu ar pleca de acasă în străinătate! E foarte greu! Sunt foarte mulți muncitori care o duc rău, care nu primesc banii de la patroni, sunt multe cazuri în special în sudul Italiei. Dacă românul ar avea un salariu decent nu ar mai pleca de acasă.
StiriDiaspora.ro: Cum vedeți România în prezent? Dar peste 10 ani?
Gheorghe Constantin Popa: Bănuiesc că peste 10 ani va fi o schimbare. Dar mai avem de finalizat multe ca să ajungem la nivelul european. Nu știu… În momentul de față eu poate m-aș întoarce, dar fetița nu cred că s-ar mai întoarce.
Despre Campania „Locul tău este acasă”
ŞtiriDiaspora.ro a lansat, cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, campania „Locul tău este acasă”.
Proiectul dedicat românilor din Diaspora aduce în atenţie problemele stringente de care se lovesc cei care doresc să revină în România, dar şi posibile soluţii pentru depăşirea acestor obstacole.
Campania va aduce în prim plan teme precum inserţia şi reinserţia socială dar şi teme deosebit de importante legate de piaţa muncii din România ori facilităţi implementate de autorităţi, care vin în sprijinul celor care doresc să se întoarcă în ţară.
Antreprenorii vor avea ocazia să îşi prezinte poveştile, să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor care le-a blocat ori le blochează în continuare accesul către piaţa din România şi să răspundă dacă şi în ce condiţii ar putea reveni în ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News