Gheorghe Stanciu, românul care face "minuni" la Hollywood. E și portretist pentru Francis Ford Coppola

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Gheorghe Stanciu, pictor originar din Buzău și un nume important în industria internațională de film, este artistul care i-a realizat portrete și afişe regizorului Francis Ford Coppola, cel care va fi onorat în aprilie cu prestigiosul premiu AFI Life Achievement Award. 

Deși nu a colaborat direct la vreun film regizat de Coppola, Stanciu a primit de-a lungul anilor mai multe comenzi din partea acestuia, începând cu o serie de reproduceri după Paul Gauguin.

„A fost o colaborare de durată. Ne-am cunoscut când Coppola filma în România, în urmă cu mai bine de 16 ani. A vrut pe cineva care să-i realizeze lucrări, printr-o recomandare am ajuns la el. Ulterior, am lucrat printr-o persoană de contact, îi trimiteam ce cerea: dimensiuni, teme, portrete de familie sau afişe ale unor filme, fără textele originale. Ultima comandă cred că a fost în urmă cu doi-trei ani”, a povestit, artistul român. 

Format la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Gheorghe Stanciu s-a specializat în pictura de decoruri cinematografice, devenind unul dintre cei mai apreciați profesioniști din acest domeniu. A contribuit la producția unor filme celebre precum Cold Mountain, Modigliani, Mirrors, Closer to the Moon, Haute Tension, Wednesday și The Gray House. A fost cooptat în echipe internaționale unde a lucrat cu actori și regizori de renume precum Jude Law, Nicole Kidman, Kiefer Sutherland, Andy Garcia, Joaquin Phoenix, John C. Reilly sau Tim Burton.

A participat cu lucrări și la filmul Wednesday

 

„Decorurile nu înseamnă doar tablouri. Înseamnă clădiri, obiecte, totul trebuie să arate autentic. Le pictăm astfel încât să pară vechi, parte dintr-o epocă trecută. Asta înseamnă experiență și muncă de echipă. La Wednesday, cel mai recent proiect, am fost head-painter”, a explicat artistul.

În paralel cu activitatea din cinema, Gheorghe Stanciu a participat la numeroase expoziţii în țară și în străinătate. În perioada 28 ianuarie – 28 februarie 2025, a expus în cadrul expoziţiei internaţionale „Despre portrete #2”, organizată de Muzeul Județean Buzău, alături de artiști din SUA, Germania, Macedonia de Nord, Vietnam și Ucraina. De asemenea, în martie 2025, a donat muzeului un portret al savantului Gheorghe Munteanu Murgoci.

Artistul a expus anterior și la Pintea ArtGallery din Viena, în 2014, consolidându-și astfel o carieră care îmbină arta plastică cu cinematografia internațională.

Pe 26 aprilie 2025, la Dolby Theatre din Los Angeles, Francis Ford Coppola va primi premiul AFI pentru întreaga carieră. Celebrul regizor a filmat în România drama Youth Without Youth (2007), după o nuvelă de Mircea Eliade, cu Tim Roth și Marcel Iureș în distribuție.

„Coppola a filmat în România, dar şi-a păstrat mereu exigenţa în privinţa detaliilor și a decorurilor. Are o viziune completă, fiind pasionat şi de muzică, pe care o compune uneori chiar el. Este un regizor cult, premiat cu Oscar pentru Nașul, cu Palme d’Or pentru Apocalypse Now și autorul unei bijuterii estetice precum Cotton Club”, a declarat criticul de film Irina Margareta Nistor.

2. -imagine fara descriere- (gheorghe-stanciu-1_89425800.jpeg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel