Deși nu a colaborat direct la vreun film regizat de Coppola, Stanciu a primit de-a lungul anilor mai multe comenzi din partea acestuia, începând cu o serie de reproduceri după Paul Gauguin.
„A fost o colaborare de durată. Ne-am cunoscut când Coppola filma în România, în urmă cu mai bine de 16 ani. A vrut pe cineva care să-i realizeze lucrări, printr-o recomandare am ajuns la el. Ulterior, am lucrat printr-o persoană de contact, îi trimiteam ce cerea: dimensiuni, teme, portrete de familie sau afişe ale unor filme, fără textele originale. Ultima comandă cred că a fost în urmă cu doi-trei ani”, a povestit, artistul român.
Format la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Gheorghe Stanciu s-a specializat în pictura de decoruri cinematografice, devenind unul dintre cei mai apreciați profesioniști din acest domeniu. A contribuit la producția unor filme celebre precum Cold Mountain, Modigliani, Mirrors, Closer to the Moon, Haute Tension, Wednesday și The Gray House. A fost cooptat în echipe internaționale unde a lucrat cu actori și regizori de renume precum Jude Law, Nicole Kidman, Kiefer Sutherland, Andy Garcia, Joaquin Phoenix, John C. Reilly sau Tim Burton.
A participat cu lucrări și la filmul Wednesday
„Decorurile nu înseamnă doar tablouri. Înseamnă clădiri, obiecte, totul trebuie să arate autentic. Le pictăm astfel încât să pară vechi, parte dintr-o epocă trecută. Asta înseamnă experiență și muncă de echipă. La Wednesday, cel mai recent proiect, am fost head-painter”, a explicat artistul.
În paralel cu activitatea din cinema, Gheorghe Stanciu a participat la numeroase expoziţii în țară și în străinătate. În perioada 28 ianuarie – 28 februarie 2025, a expus în cadrul expoziţiei internaţionale „Despre portrete #2”, organizată de Muzeul Județean Buzău, alături de artiști din SUA, Germania, Macedonia de Nord, Vietnam și Ucraina. De asemenea, în martie 2025, a donat muzeului un portret al savantului Gheorghe Munteanu Murgoci.
Artistul a expus anterior și la Pintea ArtGallery din Viena, în 2014, consolidându-și astfel o carieră care îmbină arta plastică cu cinematografia internațională.
Pe 26 aprilie 2025, la Dolby Theatre din Los Angeles, Francis Ford Coppola va primi premiul AFI pentru întreaga carieră. Celebrul regizor a filmat în România drama Youth Without Youth (2007), după o nuvelă de Mircea Eliade, cu Tim Roth și Marcel Iureș în distribuție.
„Coppola a filmat în România, dar şi-a păstrat mereu exigenţa în privinţa detaliilor și a decorurilor. Are o viziune completă, fiind pasionat şi de muzică, pe care o compune uneori chiar el. Este un regizor cult, premiat cu Oscar pentru Nașul, cu Palme d’Or pentru Apocalypse Now și autorul unei bijuterii estetice precum Cotton Club”, a declarat criticul de film Irina Margareta Nistor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News