Valeriu Gheorghiţă a menționat Bucureștiul, cu o rată de vaccinare la aproape 60% și județul Cluj cu 52,3%.
11% din județe au o rată de acoperire vaccinală între 40 și 50%, iar 65% din județe au rata între 30 și 40%.
Cea mai mică rată de vaccinare este de aproximativ 24% în județul Suceava.
În țară, rata de acoperire vaccinală la populația adultă de peste 18 ani este de aproape 41%.
În ce privește populația totală, acoperirea vaccinală este de 33%.
„Mă refer la persoane vaccinate cu cel puțin o doză”, a precizat medicul.
Referitor la grupele de vârstă vaccinate, cea mai mare rată este la persoanele între 50 și 59 de ani - aproape 47%. Urmează grupa de vârstă 60 - 69 de ani.
La grupa de vârstă de peste 80 de ani vaccinarea este în continuare redusă - 22%.
În ce-i privește pe copii, din cei care au între 12 și 15 ani s-au vaccinat 10%, iar dintre adolescenții de 16 - 19 ani s-au vaccinat aproape 28%.
Medicul se declară îngrijorat de vârstnicii care nu prea se vaccinează: printre persoanele care s-au prezentat, în ultima lună, pentru prima doză de vaccin, 80% au sub 60 de ani.
„Aș dori mai mult ca în perioada următoare persoanele de peste 60 de ani, vulnerabile, să se prezinte la vaccinare, pentru că vârsta este un factor de risc asociat cu mortalitatea”, declară Valeriu Gheorghiţă.
Acesta spune că, dacă ritmul de vaccinare actuale se menține, până la finalul acestui an putem depăși o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populația de peste 12 ani: „asta înseamnă că, în total, până la finalul acestui an am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Acum avem aproximativ 6,5 milioane de persoane”.
Cum va evolua epidemia în perioada următoare
Valul 4 al pandemiei nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puțin 2 ori mai contagioasă față de varianta inițială, spune medicul Valeriu Gheorghiţă. Evoluția valului este greu de prezis, dar prin vaccinare, boala se transformă într-o banală răceală.
Întrebat cum estimează că va evolua epidemia în perioada următoare, medicul a răspuns că a văzut foarte multe discuții despre momentul în care se va ajunge în faza de platou.
„Ne uităm la celelalte țări care deja trec prin valul 4, dar au o rată mare de acoperire vaccinală. Se observă că acest val 4 nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puțin 2 ori mai contagioasă față de varianta inițială. Înseamnă că are această capacitate de a genera în continuu noi cazurim sute și mii de cazuri care evident provin din rândul persoanelor care nu sunt sub nicio formă protejate pentru că nu au fost vaccinate, pentru că nu au trecut prin boală”, spune medicul.
Acesta menționează Marea Britanie, care are în continuare un număr mare de cazuri noi.
„Beneficiul vaccinării se va regăsi în faptul că, chiar dacă avem un număr mare de cazuri noi, numărul de spitalizări, de cazuri din terapie intensivă și numărul de decese va fi foarte foarte redus. Din acest punct de vedere putem să spunem că într-adevăr transformăm o boală care astăzi generează câteva sute de decese în fiecare zi într-o banală răceală, o banală viroză respiratorie care nu va mai avea impact pe mortalitate și pe sistemul sanitar. La acest lucru ne va ajuta foarte mult vaccinarea. De asta spun că este greu de prezis care va fi evoluția acestui val pentru că varianta Delta se răspândește mult mai ușor”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.
Astfel, ori de câte ori vorbim despre mulți oameni, de interacțiune, de expunere frecventă la infecție, vom avea un risc crescut de cazuri noi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News