'Numărul victimelor confirmate creşte la zece', a anunţat provincia autonomă Trentino (nord) într-un comunicat dat publicităţii joi seară.
'În cursul zilei, salvatorii au recuperat un corp, reperat în această dimineaţă în zona din aval de locul unde s-a rupt' blocul de gheaţă, potrivit textului.
'Până în prezent, şase dintre cele zece victime confirmate (patru de naţionalitate italiană şi doi cehi) au fost identificate', a spus ea.
O echipă de 14 salvatori însoţiţi de doi câini s-a deplasat dimineaţă la locul tragediei, unde accesul este interzis de duminică. 'În cursul căutărilor, a găsit material organic şi obiecte. Totul a fost recuperat, transportat în vale şi va fi analizat', a precizat provincia într-un comunicat.
Gheţar prăbuşit în Italia: Bilanţul creşte la 10 morţi
O operaţiune similară este programată vineri dimineaţă. Gheţarul a fost fragilizat de încălzirea globală, precum şi de temperaturile record înregistrate anul acesta în Italia, 10 grade Celsius la vârful Marmolada cu o zi înainte de dezastru.
Temperaturile ridicate i-au accelerat topirea şi apa s-a acumulat sub calota glaciară, făcând-o instabilă.
Parchetul din Trento a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele tragediei cauzate de desprinderii unui serac care a provocat o avalanşă de gheaţă şi bolovani care a măturat mai multe frânghii ajutând la ascensiunea pe acest gheţar, cel mai înalt vârf din munţii Dolomiţi culminând la peste. 3.300 de metri.
Potrivit raportului Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) publicat la 1 martie, topirea gheţii şi a zăpezii este una dintre cele zece ameninţări majore cauzate de încălzirea globală, afectând ecosistemele şi ameninţând unele infrastructuri, potrivit Agerpres.
Trei persoane sunt în continuare dispărute
Maurizio Fugatti, președintele regiunii Trento, a declarat că vor continua căutările cu ajutorul dronelor, în condițiile în care alte 3 persoane, toate italiene, sunt în continuare date dispărute.
O echipă de poliție specializată în analiza ADN a fost, de asemenea, recrutată pentru a ajuta la procesul de identificare, scrie Reuters.
O mare parte a Italiei a fost afectată de un val de căldură la începutul verii, iar oamenii de știință au declarat că schimbările climatice au făcut ca ghețarii, până acum stabili, să devină mai imprevizibili.
Salvatorii speră să completeze munca dronelor și a elicopterelor prin trimiterea unei echipe de experți și câini de căutare în partea inferioară a muntelui joi, când se preconizează că vremea va fi mai clară.
Unele părți ale muntelui vor rămâne închise pentru turiști pentru a permite echipelor de salvare să intervină și pentru a împiedica accesul alpiniștilor în zonele potențial periculoase.
Val di Fassa va organiza sâmbătă o zi de doliu pentru a onora victimele, printre care se numără și doi turiști din Cehia.
Ghețarul din Alpi s-a prăbușit duminică, declanșând o avalanșă de gheață și roci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News