Ghid de reîntoarcere în țară: totul despre angajarea în România. Cum iei prima de instalare și prima de încadrare în muncă

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

Românii plecați în străinătate care plănuiesc să revină în țară pot beneficia de o serie de măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă. 

Tot mai mulți români care au plecat anii trecuți să lucreze în străinătate plănuiesc să revină în țară. Românii care vor să se angajeze pot beneficia de o serie de măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă. În plus, experiența profesională și formările profesionale dobândite într-un alt stat pot fi recunoscute și echivalate în România. Citește mai departe un scurt ghid despre integrarea sau reintegrarea pe piața muncii din România și despre echivalarea formărilor profesionale dobândite în altă țară.    

Formarea profesională și recunoașterea competențelor

 

Contactați agenția locală de ocupare a forței de muncă pentru formare profesională sau ajutor în afaceri.

Recunoașterea experienței profesionale și a formării profesionale dobândite într-un alt stat membru al Uniunii Europene, în Spațiul Economic European sau în Confederația Elvețiană se face în conformitate cu Procedura de acordare a accesului, pe baza recunoașterii automate a experienței profesionale, persoanelor care doresc să exercite în România activitățile prevăzute în anexa IV la Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 07.09.2005, potrivit "Ghidului de reîntoarcere în țară", un document în care românii din Diaspora pot găsi informaţii despre cum poţi reînscrie copii la şcoală în România, despre actele necesare, locuri de muncă şi drepturi sociale şi despre soluţiile disponibile pentru toate problemele cu care s-ar putea confrunta la revenirea acasă.

Metoda permite solicitanților să exercite o activitate sau o ocupație similară în România în aceleași condiții ca și românii.

Procedura este pusă în aplicare de către Direcția pentru Politici de Ocupare, Competențe și Mobilitate Profesională din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Competențele non-formale sau informale pot fi evaluate și certificate de către centre.

Autoritatea Națională pentru Calificări coordonează evaluarea și certificarea competențelor profesionale non-formale.

Măsuri privind ocuparea forței de muncă și mobilitatea: Cum iei prima de instalare și prima de încadrare în muncă

 

Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, astfel cum a fost modificată, oferă următoarele măsuri de încurajare a ocupării și a căutării active a unui loc de muncă de către persoanele înregistrate la ANOFM: 

Prima de încadrare în muncă: 

- se plătește lunar, timp de 12 luni, persoanelor fără loc de muncă care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 15 mile de domiciliul lor. Suma este de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, în funcție de numărul de zile lucrate.

Prima de instalare:

- se acordă persoanelor înregistrate la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv cetățenilor români care și-au exercitat dreptul la libera circulație a lucrătorilor în UE și Spațiul Economic European timp de cel puțin 36 de luni, care se angajează la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu/reședință și își schimbă domiciliul/reședința.

Indemnizațiile diferențiate sunt:

- 12.500 lei pentru șomerii aflați în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă care se angajează în altă localitate și își schimbă domiciliul/reședința;

- 15.500 lei pentru persoanele prevăzute de lege care își schimbă domiciliul/reședința, dacă sunt însoțite de membri de familie, iar în cazul membrilor de familie monoparentală, când sunt însoțiți de copilul/copiii aflați în grija;

- dacă ambii soți îndeplinesc condițiile pentru prima de instalare, unul dintre ei va primi 12.500 lei, iar celălalt 3.500 lei.

Se acordă prime de încadrare în muncă și de instalare doar celor care locuiesc în zonele Planului național de mobilitate.

Alocație de relocare (Programul „Prima Chirie”): se acordă lunar, timp de maximum 36 de luni, persoanelor înregistrate ca șomeri care se angajează la o distanță mai mare de 50 de kilometri de locul de reședință și care își schimbă sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate.

Suma reprezintă 75% din cheltuielile de subzistență majorate, dar nu mai mult de 900 lei/lună. Prima se acordă persoanelor cu venituri lunare sub 5.000 de lei net.

Suplimente pentru angajați

 

30% din valoarea indemnizației de șomaj până la sfârșitul perioadei pentru care au fost eligibili;

Primă de inserție pentru absolvenții instituțiilor de învățământ și ai școlilor speciale care se înregistrează la agențiile de ocupare a forței de muncă și încep să lucreze cu normă întreagă în termen de 60 de zile de la absolvire.

Prima este de 3 ori mai mare decât indicatorul social de referință la momentul angajării (în prezent 500 lei).

Prima de activare de 1.000 de lei nu este impozitată pentru beneficiarii înregistrați ca șomeri neindemnizați care lucrează cu normă întreagă timp de cel puțin 3 luni.

Alte articole din seria "Ghid de reîntoarcere în țară"

 

Plănuiești să revii în țară? Citește aici cum poți beneficia de serviciile medicale din România.

Lucrezi în străinătate și plănuiești să te întorci în țară? Vezi aici cum înscrii copilul în învățământul românesc.

Ghid de reîntoarcere în țară: echivalarea și recunoașterea diplomelor obținute în străinătate. Vezi aici ghidul.

 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel