Gigel-Sorinel Ştirbu a spus că țara noastră ar avea nevoie, din nou, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, desființat în 2020. Diaspora are, în acest moment, în Guvernul României, un departament special, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
„Oamenii aceștia au nevoie de o instituție care să vină în întâmpinarea doleanțelor lor”
„România, la un moment dat, a avut un minister al românilor de pretutindeni, ceea ce cred că ar trebui să se întâmple din nou. Sunt foarte mulți români. Sunt milioane, poate chiar peste 10 milioane de români care locuiesc în afara granițelor țării, iar oamenii aceștia au nevoie de o instituție care să vină în întâmpinarea doleanțelor lor.
Există un parteneriat între Departamentul Românilor de Pretutindeni, între Institutul Cultural Român și formele asociative ale românilor din afara granițelor țării. Am trăit în ultimii ani de zile să văd aceste lucruri. Am participat la numeroase manifestări organizate de formele asociative ale românilor din diaspora românească, la tot felul de festivaluri. Românii nu se dezvoltă doar pe parte culturală sau nu-i regăsim doar în această zonă care ține de tradițiile românești, de spiritualitate, de cultură. Pe români îi putem găsi bine înfipți în zona socială, în zona de organizare politică, în comunitățile în care ei și-au regăsit un nou cămin.
Sunt foarte mulți români pe care-i regăsim în zona de business. Sunt foarte mulți cetățeni români care au dezvoltat firme de succes în afara granițelor țării. Statul român ar trebui să accelereze pe această zonă, să vină în întâmpinarea lor”, a spus Gigel-Sorinel Ştirbu.
„La o slujbă, la o biserică românească din Italia, erau aproape 500 sau 600 de români și peste 100 de copii până în 10 ani”
Gigel-Sorinel Ştirbu a participat în urmă cu o lună la o slujbă, la o biserică românească din Italia. Acolo a văzut aproximativ 500 sau 600 de români și peste 100 de copii până în 10 ani, fapt ce l-a pus pe gânduri.
„Eu unul m-aș gândi la un parteneriat între aceste instituții și biserică, pentru că biserica reușește să coaguleze comunitățile din diaspora”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.
„Acum o lună am fost într-o vizită în Italia, la comunitatea română din zona Veneto. La o slujbă, la o biserică românească, într-o duminică, fără a fi o sărbătoare importantă în calendarul creștin ortodox românesc, erau aproape 500 sau 600 de români, iar ceea ce m-a pus pe gânduri a fost faptul că erau peste 100 de copii până în 10 ani, ceea ce înseamnă că, iată, se dezvoltă o altă Românie.
Pericolul cel mai mare pentru România este că aceste generații la un moment dat s-ar putea să piardă contactul cu Patria-mamă, cu România. Aici cred eu că ar trebui să intervină statul român, ca prin acest parteneriat cu biserica ortodoxă, cu aceste forme asociative pe care românii le-au dezvoltat în comunitățile unde locuiesc, statul ar trebui să accelereze acest parteneriat pentru a-i face pe acești viitori cetățeni de bază ai României să înțeleagă că se pot dezvolta și în România și că țara lor îi așteaptă cu brațele deschise”, a adăugat Gigel-Sorinel Ştirbu.
Urmărește întreaga dezbatere:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News