În timp ce autoritățile ne dau asigurări că nu avem nicio problema cu stocurile, iar depozitele de alimente sunt pline, Protecția Consumatorilor cere plafonarea prețurilor, dar și limitarea cantităților pe care le poate cumpăra o persoană.
La nici o lună de când criza provocată de coronavirus a atins și România, oamenii reclamă că au crescut prețurile.
Goana după alimente a fost cea care a dus la creșterea prețurilor în anumte cazuri. Astfel că Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a cerut Guvernului să plafoneze prețurile de la produsele de bază.
Adică la făină, zahăr, ulei, carne, lapte și ouă. Mai mult, ANPC vrea și limitarea cantității unui tip de produs, vândut unei singure persoane, tocmai pentru a evita cazurile în care un singur om cumpără baxuri întregi din același produs.
Marile lanțuri comerciale susțin însă că depozitele alimentare sunt pline de marfă. În unele supermarketuri se lucrează 24 de ore din 24. Turele s-au suplimentat pentru asigurarea unui flux continuu de aprovizonare.
Retailerii încearcă să-i liniștească pe consumatori
În aceste zile se vorbește foarte mult despre siguranță și securitate alimentară. Retailerii liniștesc românii că vor găsi produse, inclusiv produse românești, care or să fie puse pe mesele lor.
Florin Andrei, manager de depozit de mărfuri: „Rugăm populația să fie chibzuită în ceea ce achiziționează, stocurile în depozite sunt suficiente".
Și cum importurile în Uniunea Europeană sunt îngreunate în această perioadă, producătorii locali au prioritate.
„Produsele românești sunt prezente pe rafturi și, având în vedere că ne aprovizionăm mai repede, și proporția acestora a crescut", a declarat George Bădescu, director general al AMRCR, potrivit Știrile PRO TV.
În același timp, livrările la domiciliu în marile orașe au explodat. Ionuț este unul dintre cei care aleargă prin supermarketuri să cumpere celor care au comandat online.
Ionuț Năstase, livrator: „Volumul onmenzilor a crescut, sunt și de 10 ori mai multe. Ajung zilnic la 20, 25 de persoane".
Aceeași tendință se regăsește și pe plan internațional. Amazon, cea mai mare companie de comerț online, a anunțat deja că vrea să angajeze 100 de mii de lucrători pentru depozite și livrări în Statele Unite pentru a face față comenzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News