Google a pierdut recursul la amenda impusă de Comisia Europeană, deoarece gigantul american ar fi abuzat de poziţia sa dominantă favorizând propriul serviciu de comparare a preţurilor în detrimentul rivalilor europeni.
Comisia Europeană a declarat că Google a încălcat legile sale prin faptul că a obligat producătorii de telefoane Android să aibă în dotare aplicațiile sale de căutare și de browser web pentru a avea acces la Google Play Store în 2018. De atunci, Google și-a schimbat condițiile.
Compania a declarat că este "dezamăgită" de verdict. "Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea, nu mai puține, și sprijină mii de afaceri de succes în Europa și în întreaga lume", a declarat Google într-un comunicat, potrivit BBC.
Google rămâne cu amenda-record de peste 4 miliarde de EURO impusă de Comisia Europeană
Google a achiziționat dezvoltatorul sistemului de operare pentru telefoane mobile, care în prezent echipează aproximativ 70% din telefoanele mobile din lume, în 2005 pentru 50 de milioane de dolari (43 de milioane de lire sterline).
Tribunalul European a redus ușor amenda inițială a Comisiei Europene în decizia finală de miercuri privind apelul Google. Aceasta a declarat că acest lucru a fost făcut pentru a reflecta "gravitatea și durata" încălcării.
"Tribunalul General al Uniunii Europene confirmă în mare măsură decizia CE conform căreia Google a impus restricţii nelegale producătorilor dispozitivelor mobile Android şi operatorilor reţelei mobile, în scopul de a consolida poziţia dominantă a motorului său de căutare. Pentru a reflecta mai bine gravitatea şi durata încălcării reglementărilor, Tribunalul General al Uniunii Europene consideră totuşi că este adecvată impunerea unei amenzi de 4,125 miliarde euro la Google, motivarea fiind diferită în anumite aspecte faţă de cea a Comisiei Europene", au stabilit judecătorii.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că aceasta va "studia cu atenție hotărârea și va decide cu privire la posibilele etape următoare".
Organizația Europeană a Consumatorilor, care reprezintă o rețea de grupuri de consumatori din întreaga UE, a salutat hotărârea. Monique Goyens, directorul general al organizației, a declarat că hotărârea "confirmă faptul că consumatorii europeni trebuie să se bucure de o alegere semnificativă între motoarele de căutare și browserele de pe telefoanele și tabletele lor".
Ea a afirmat că Google i-a privat pe consumatori de "o alegere reală" în ceea ce privește motoarele de căutare pe care să le folosească. "Dacă preferau, de exemplu, să folosească servicii mai inovatoare și mai prietenoase cu viața privată, restricțiile impuse de Google i-au împiedicat să facă acest lucru."
Decizia instanței consolidează eforturile Comisiei Europene de a lua măsuri drastice împotriva Big Tech, după ce amenzile antitrust împotriva Intel și Qualcomm au fost anulate de Tribunalul European la începutul acestui an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News