Grecia. Cadrele medicale care au refuzat vaccinarea împotriva COVID-19 se pot întoarce la muncă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Grecia va reintegra mii de angajaţi din sănătate care refuzaseră să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, a anunţat marţi ministrul sănătăţii, după o decizie în acest sens a Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă, care a cerut săptămâna trecută anularea măsurii luate acum un an, informează AFP şi ANA.

'Hotărârea va fi pusă în aplicare, chiar dacă, în opinia mea, este o decizie periculoasă pentru sănătatea publică', a declarat la Mega TV ministrul sănătăţii, Thanos Plevris.

Grecia. Cadrele medicale care au refuzat vaccinarea împotriva COVID-19 se pot întoarce la muncă

 

Conform acestuia, decizia de îndepărtare din sistemul medical a circa 6.500 de cadre nevaccinate va fi anulată de la 1 ianuarie 2023 sau poate chiar mai devreme. Cotidianul Kathimerini a scris în octombrie că mai mult de 2.000 de cadre medicale, dintre care în jur de 170 de medici, au rămas nevaccinate.

Potrivit ministrului sănătăţii, hotărârea Consiliului de Stat va fi pusă în aplicare, însă doar după ce vor fi luate măsurile necesare pentru a asigura un protocol strict care să elimine riscurile.

În Grecia au fost înregistrate peste 5,3 milioane de cazuri de COVID-19 de la debutul pandemiei. Peste 34.000 de decese au fost atribuite infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, conform bilanţului Ministerului Sănătăţii, potrivit Agerpres.

O decizie similară a fost adoptată și în Italia, în urmă cu câteva zile. Personalul sanitar italian suspendat din cauza refuzului de a fi vaccinat împotriva Covid-19 se poate întoarce la serviciu.

Medicii italieni care au refuzat vaccinarea se pot întoarce la muncă

 

Italia a devenit prima țară din Europa care a impus obligativitatea vaccinării personalului medical, hotărând în 2021 că aceștia trebuie să se vaccineze sau să fie transferați pe alte posturi sau suspendați fără plată.

Această obligație trebuia să expire în decembrie, dar a fost devansată pentru marți din cauza "lipsei de personal medical și sanitar", a declarat ministrul Sănătății, Orazio Schillaci.

Italia a fost prima țară europeană care a fost lovită puternic de pandemia de coronavirus la începutul anului 2020, iar de atunci a înregistrat aproape 180.000 de decese.

Schillaci a anunțat pentru prima dată vineri planul de eliminare a regulii, într-o declarație în care a spus că datele arată că impactul virusului asupra spitalelor "este acum limitat".

Cei care refuză vaccinarea vor fi "reintegrați" în forța de muncă înainte ca regula să expire la sfârșitul acestui an, ca parte a ceea ce ministrul a numit o "revenire treptată la normalitate".

Meloni a declarat că această măsură, care a fost criticată de centru-stânga ca fiind o victorie pentru cei care militează împotriva vaccinării, ar însemna că aproximativ 4.000 de lucrători din domeniul sănătății se pot întoarce la muncă.

Aceasta include aproximativ 1.579 de medici și dentiști care refuză vaccinarea, conform înregistrărilor de la sfârșitul lunii octombrie, reprezentând 0,3% din toți cei înregistrați la Federația Națională a Ordinelor Medicilor, Chirurgilor și Dentiștilor din Italia (Fnomceo). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel