Grecia cercetează locul naufragiului. Autoritățile se tem că sute de persoane s-au înecat în cala vasului

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Grecia cercetează locul naufragiului. Autoritățile se tem că sute de persoane s-au înecat în cala vasului / Foto: Captură video youtube
Grecia cercetează locul naufragiului. Autoritățile se tem că sute de persoane s-au înecat în cala vasului / Foto: Captură video youtube

Salvatorii au cercetat mările din largul Greciei joi, în urma naufragiului care a ucis cel puțin 78 de migranți. Din nefericire, speranțele de supraviețuitori s-au diminuat și au crescut temerile că alte sute de persoane, inclusiv copii, s-ar fi putut îneca în cala vasului aglomerat.

Rapoartele au sugerat că între 400 și 750 de persoane se aflau în barca de pescuit care a plecat din portul libian Tobruk și care s-a răsturnat și s-a scufundat miercuri dimineața devreme în ape adânci, la aproximativ 80 km de orașul Pylos, situat pe coasta sudică. Autoritățile grecești au declarat că 104 supraviețuitori au fost aduși la țărm.

În fața biroului pazei de coastă din orașul portuar Kalamata, unde supraviețuitorii erau transferați, un sirian a cărui soție a dispărut după naufragiu căuta răspunsuri.

 

Migranții au plătit în jur de Ea plătise 4.124 de euro pentru a călători pe vas



Kassam Abozeed, care locuiește în Germania, a declarat că ultima dată a primit vești de la soția sa Israa în urmă cu opt zile. Ea plătise 4.500 de dolari (4.124 de euro) pentru a călători pe vas, a spus bărbatul în vârstă de 34 de ani, arătând o fotografie a acesteia pe telefonul său.

Chiar înainte ca nava să înceapă să se clatine, marți seară târziu, oamenii de pe puntea exterioară aglomerată a vasului au refuzat în mod repetat tentativele de asistență din partea unei nave a pazei de coastă grecești care o urmărea, spunând că vor să ajungă în Italia, potrivit autorităților elene.

"Nu poți efectua o diversiune violentă pe o astfel de navă cu atât de mulți oameni la bord... fără niciun fel de cooperare", a declarat purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, Nikos Alexiou, pentru televiziunea de stat ERT.

 

Nouă persoane au fost arestate din cauza naufragiului



Un oficial din cadrul Ministerului Transporturilor Maritime a declarat că nouă persoane au fost arestate din cauza naufragiului.

În timp ce Grecia a declarat trei zile de doliu, autoritățile au declarat că nu este clar câte persoane se aflau la bord.

O organizație caritabilă europeană de ajutorare a salvatorilor a declarat că ar fi putut fi 750 de persoane pe vasul cu o lungime de 20-30 de metri (65-100 de picioare). Organizația Internațională pentru Migrație a ONU a declarat că rapoartele inițiale sugerau că la bord se aflau până la 400 de persoane. Agenția sa pentru refugiați, UNHCR, a declarat că se tem că sute de persoane sunt date dispărute.

"Naufragiul din largul Pylos marchează una dintre cele mai mari tragedii maritime din Mediterana din memoria recentă", a declarat pentru Reuters Maria Clara, reprezentantul UNHCR în Grecia, adăugând că UNHCR a îndemnat statele mediteraneene să stabilească un regim rapid și previzibil de căutare și salvare și să mărească rutele sigure.

Papa Francisc, care a vizitat Grecia în urmă cu doi ani pentru a atrage atenția asupra situației dramatice a refugiaților, a fost "profund consternat să afle despre naufragiul... cu pierderile devastatoare de vieți omenești", a declarat Vaticanul într-un comunicat.

„Ultima noastră noapte în viață”

 

Joi, trupurile victimelor au fost transferate la un cimitir din apropierea Atenei pentru teste ADN. Operațiunea de căutare nu a recuperat niciun cadavru în ultimele 24 de ore. Surse guvernamentale au declarat că șansele de a recupera vasul scufundat erau îndepărtate din cauza adâncimii apei.

Imagini aeriene difuzate de paza de coastă elenă arătau zeci de persoane aflate pe puntea superioară și inferioară a vasului privind în sus, unele cu brațele întinse, cu câteva ore înainte de scufundarea acestuia.

Alarm Phone, care operează o rețea transeuropeană de sprijinire a operațiunilor de salvare, a declarat că a primit alerte de la persoane aflate la bordul unei nave în pericol în largul Greciei marți seara târziu și că a alertat autoritățile elene. Căpitanul a fugit cu o ambarcațiune mică, a precizat aceasta.

Oficialii guvernamentali au declarat că, înainte de a se răsturna și scufunda miercuri, în jurul orei 2 dimineața, motorul navei s-a oprit și aceasta a început să vireze dintr-o parte în alta.

Activista independentă pentru refugiați Nawal Soufi a declarat într-o postare pe Facebook că a fost contactată de migranții de la bordul navei în primele ore ale zilei de marți și că a ținut legătura cu ei până la ora 23.00.

"Tot timpul m-au întrebat ce ar trebui să facă, iar eu le-am tot spus că va veni ajutorul grecilor. În acest ultim apel, bărbatul cu care vorbeam mi-a spus în mod expres: "Simt că aceasta va fi ultima noastră noapte în viață"", a scris ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel