„Acum ne-am așezat la coadă, are cam 5 kilometri și se înaintează foare greu”, a scris o femeie pe un grup Facebook dedicat turiștilor care vor să ajungă în Grecia.
„E groaznic! Înaintăm încet, pe o singură coloană”, scrie un alt utilizator.
„Dezorganizare totală! Cum să lași doar un punct terestru de trecere a frontierei când știi că vin turiști din cel puțin 5-6 țări? Bătaie de joc!!!”, comentează un altul.
„Stăm de aproximativ o oră și am înaintat 100 m”, adaugă o femeie.
Utilizatorii grupului respectiv scriu că la granițele terestre se fac 1.000 de teste pentru coronavirus zilnic și aleatoriu, în timp ce alte 1.000 - 1.500 de teste sunt păstrate zilnic pentru aeroporturi.
„Nu contează câți testează, contează că aștepți în mașină până la testare ca un tirist” sau „este foarte nasol cu așteptatul în mașinp și dacă ai și copii mici chiar nu este o plăcere. Vrei turism, lasă granițele deschise, așa mi se pare corect. Testarea aleatorie nu poate identifica bolnavii, de aceea ni se pare aberant să îți bați joc de cei care vin să cheltuiască banii în țara ta. Mai bine cereau testare obligatorie și știai de la început la ce să te aștepți, dar așa mi se pare incorect să stau cu inima strânsă” - sunt doar două comentarii despre teste.
MAE a emis o atenționare de călătorie
Multe dintre punctele de trecere a frontierei în Grecia au fost închise. Singura care a rămas deschisă este Kulata-Promachonas, iar MAE a emis o atenționare de călătorie.
„Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe românii care vor să călătorească în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie a.c. numai prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-elene de la Kulata-Promachonas, ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care se deplasează în această țară. În ceea ce privește accesul pe teritoriul elen, vor fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2. Persoana testată trebuie să aștepte rezultatul timp de 24 de ore, în condiții de autoizolare, la adresa pe care a declarat-o în formularul electronic. Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție: purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și de distanțare socială. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără niciun preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a atransmis MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News