Grecia. Incendiile de lângă Atena se află sub control, dar premierul anunță o vară dificilă

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Incendiile de pădure violente care au izbucnit duminică în suburbiile Atenei "sunt ţinute sub control", a declarat luni Vassilis Vathrakoyannis, purtător de cuvânt al pompierilor, în timp ce autorităţile elene se tem de o vară dificilă, relatează AFP. "Nu mai există front activ, incendiile au fost izolate de pompieri susţinuţi duminică de bombardiere cu apă şi elicoptere, care au luptat în condiţii foarte periculoase", a explicat el.

Alimentate de vântul puternic de 70 km/h şi secetă, două incendii au izbucnit duminică la prânz în Keratea, o staţiune balneară la est de capitală, şi Stamata, o suburbie împădurită la poalele Muntelui Penteli, în nordul Atenei.

Autorităţile au efectuat evacuări şi un bărbat de 45 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce încerca să fugă de flăcări în Stamata, unde unele case au suferit pagube materiale importante.

Un punct fierbinte turistic, Grecia este afectată de incendii în fiecare vară.

Dar situaţia ar urma să fie şi mai tensionată în acest an, după cea mai blândă iarnă înregistrată şi cel mai timpuriu val de caniculă, temperaturile crescând la nivel local la 44°C la începutul lunii iunie.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat în cadrul unei reuniuni a cabinetului său că ţara sa "a intrat acum în inima sezonului incendiilor" şi le-a cerut concetăţenilor să contribuie la "prevenirea" acestor incendii devastatoare.

"Lupta împotriva incendiilor va continua" şi "cu siguranţă nu va fi câştigată fără ajutorul cetăţenilor, în special în domeniul prevenirii", a subliniat el.

Luna iunie a acestui an "este caracterizată ca fiind cea mai caldă din 2010 (...), cu valori medii lunare de până la 4,8 grade Celsius deasupra nivelului normal pentru sezon", a spus premierul pe site-ul său.

Autorităţile elene au avertizat săptămâna trecută cu privire la "riscul foarte mare" de incendii forestiere în weekend.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel