„Ce opreşte Europol să îşi folosească noile puteri pentru a începe o investigaţie? Există un interes comun european: securitatea Uniunii Europene, a instituţiilor sale şi a cetăţenilor săi”, a scris Sophie int Veld pe Twitter.
Duminică, cotidianul grec Documento a publicat rezultatele unui raport de investigaţie conform cărora Predator este vândut pe piaţa neagră la un preţ de până la 50 de milioane de dolari nu doar guvernelor şi agenţiilor antiterorism, ci şi indivizilor, de către persoane care au piratat compania care vinde în mod oficial produsul.
Publicaţia a difuzat fotografii care arată cum funcţionează programul Predator şi serviciile anexe. Prezentarea oficială arată că preţul produsului este de 8 milioane de dolari şi poate fi vândut doar guvernelor. Serviciile includ pregătirea agenţilor care vor folosi programul, asistenţă tehnică non-stop şi monitorizarea atentă a conturilor de social media ale victimei.
Un alt cotidian grec, To Vima, a relatat că respectiva companie a vândut programul său ilegal către 34 de clienţi în Grecia.
Acest scandal a dus la două demisii
Guvernul conservator grec condus de Kyriakos Mitsotakis se află sub o presiune enormă după dezvăluirile privitoare la supravegherea de către serviciile naţionale de securitate (EYP) a lui Nikos Androulakis, un eurodeputat devenit lider al opoziţiei socialiste PASOK, al treilea partid parlamentar ca mărime.
Acest scandal a dus la două demisii din rândul colaboratorilor premierului Mitsotakis - cea a şefului EYP Panagiotis Kontoleon şi cea a secretarului general al cabinetului prim-ministrului, Grigoris Dimitriadis.
Nikos Androulakis, care a fost ales lider al PASOK în decembrie 2021, a declarat că a aflat că EYP i-a ascultat convorbirile la sfârşitul anului 2021. El însă nu a dezvăluit sursa informaţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News