Diplomaţia cutremurelor e mai puternică decât rivalitatea politică şi istorică. Misiunile de salvatori şi medici greci lucrează cot la cot cu colegii din Turcia pentru a salva cât mai mulţi oameni. După ce în ultima perioadă nici nu se punea problema unui dialog Grecia-Turcia, acum, de la Bruxelles, Kiriakos Mitsotakis a anunţat că Grecia va fi în prim-planul unei iniţiative europene de a găzdui o conferinţă de donatori care să asigure fonduri suplimentare pentru reconstrucţia zonelor devastate de seismele din Turcia.
Corespondenţă din Atena - Reporter: Michaela Lambrinidou - Nu demult, fostul ambasador al Turciei la Atena, luându-şi rămas bun, la finele mandatului său, a rostit un discurs aproape profetic, spunând că nu trebuie să trecem prin incendii, cutremure sau alte catastrofe pentru a ne aduce aminte că suntem vecini. Devastatorul cutremur petrecut cu câteva zile în urmă în Turcia pare că joacă rolul diplomaţiei şi reapropie cele două ţări vecine, depăşind astfel rivalitatea lor politică şi istorică. Mulţi vorbesc despre o diplomaţie a cutremurelor, deoarece ambele ţări, situate în zone seismice, se confruntă destul de des cu nevoia de ajutor reciproc. Cutremurul de luni a şocat societatea elenă, care s-a oferit imediat să vină în ajutor. Echipa de salvatori greci s-a aflat, la numai câteva ore de la ştirea cutremurului, la bordul unui avion militar de transport încărcat cu echipament medical şi umanitar, cu câini de căutare şi salvare, dar şi cu medici şi asistenţi. La bord s-au mai aflat şi experţi seizmologi cu o mare experienţă, precum şi directorul organizaţiei elene de protecţie împotriva cutremurelor, Efthimios Lekkas. De atunci, ei lucrează neîntrerupt cot la cot cu colegii turci pentru a scoate de sub dărâmături morţi şi mai ales vii, copii, femei, chiar şi animale de casă, şi demonstrează că între cele două popoare nu există nicio rivalitate, deoarece împărtăşesc aceleaşi suferinţe, dar şi aceleaşi speranţe.
Cum a ajutat Grecia până acum Turcia
Crucea Roşie elenă a trimis deja 40 de tone de alimente, urmând să trimită alte 50 de tone, mii de corturi, medicamente şi aparatură medicală, apă, îmbrăcăminte, pături, iar societatea civilă elenă face chetă pentru a cumpăra pături, lapte praf, medicamente, pansamente, scutece şi articole de igienă.
Solidarizarea şi empatia cu poporul turc a fost exprimată de toţi politicienii greci. Kiriakos Mitsotakis l-a sunat imediat pe preşedintele Erdogan şi l-a asigurat că Grecia îi va pune la dispoziţie Turciei toate forţele sale. De la Bruxelles, Mitsotakis a anunţat că Grecia va fi în prim-planul unei iniţiative europene de a găzdui o conferinţă de donatori care să asigure fonduri suplimentare pentru reconstrucţia zonelor devastate de cutremur din Turcia.
Conducerea de stat şi politică a Turciei, dar mai ales oamenii simpli aflaţi alături de misiunile elene au mulţumit din suflet pentru ajutorul şi solidaritatea grecilor. Şi nu sunt puţini cei care speră că această catastrofă ar putea dovedi că este posibil ca Ankara şi Atena să cultive relaţii de bună vecinătate în viitor, relatează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News