"Grecia este pregătită să reconstruiască maternitatea din Mariupol, centrul minorităţii elene din Ucraina, un oraş drag nouă şi devenit simbolul barbariei războiului", a scris prim-ministrul pe Twitter.
Maternitatea şi spitalul pediatric, situate în aceeaşi clădire din Mariupol, au fost bombardate săptămâna trecută, când au murit trei persoane, între care şi un copil.
Consulul grec la Mariupol, Manolis Androulakis, care acum câteva zile era încă ascuns într-un subsol în oraş, a fost evacuat la începutul săptămânii spre Republica Moldova.
"Fiecare zi care trece devine tot mai periculoasă. Centrul oraşului Mariupol a fost distrus, un spital pediatric, un teatru, o bibliotecă au fost vizate. Nu mai este nimic în picioare!", a declarat el vineri la postul grec de televiziune OpenTv.
De partea cealaltă, Moscova a spus că atacul a fost fabricat de la un cap la altul.
Cu o populaţie de 100.000 de persoane, comunitatea etnicilor greci din Mariupol a înregistrat cel puţin 10 morţi de la începutul războiului. Această diasporă provine în special din rândul 'grecilor pontici', populaţii elenofone creştine din oraşe din jurul Mării Negre.
Peste 11.000 de refugiaţi ucraineni, dintre care peste 3.000 de minori, au ajuns în Grecia de la începutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.
Lanţurile alimentare de aprovizionare se prăbuşesc în Ucraina
Un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme -WFP) a declarat vineri că lanţurile de aprovizionare cu alimente se prăbuşesc în Ucraina, o parte a infrastructurii acestei ţări fiind distrusă şi numeroase magazine alimentare şi depozite sunt goale, relatează Reuters şi EFE.
''Lanţul de aprovizionare cu alimente al ţării se rupe. Transporturile de bunuri au încetinit din cauza insecurităţii şi reticenţei şoferilor'' de a efectua deplasări, a declarat din Polonia la un briefing de presă Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană.
El şi-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la oraşele ucrainene încercuite de trupele ruse, precum Mariupol, în acesta din urmă rezervele de alimente şi apă fiind aproape epuizate şi convoaiele umanitare nu pot pătrunde.
Alte oraşe parţial încercuite, cum ar fi Harkov, Sumî şi capitala Kiev încă pot primi ajutoare prin acest program al ONU, ce a mobilizat în Ucraina resurse pentru aprovizionarea cu alimente a circa trei milioane de persoane pentru o perioadă de o lună.
Pe de altă parte, în condiţiile în care Ucraina este un mare exportator de cereale, perturbarea acestor exporturi, la care se adaugă creşterea preţurilor la alimente pe plan global, riscă să provoace ''foamete colaterală'' în alte părţi ale lumii, mai remarcă oficialul Programului Alimentar Mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News