Grevă generală în învăţământ începând de luni. Profesorii cer salarii mai mari

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Profesorii vor intra în grevă generală începând de luni, 22 mai, ora 08.00.

Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor cu premierul Nicolae Ciucă.

"Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa O se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00", a anunţat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Hăncescu a subliniat că greva generală este susţinută de un procent extrem de mare dintre membrii de sindicat, respectiv peste 71%, adică în jur de 105.000 care vor intra luni în grevă.

"Este un procent extrem de mare, 71,29% din cei care au semnat. Ca fapt divers, în 2005, când am declanşat greva, procentul a fost de 60% (...) Conform legii, greva e făcută de membrii sindicat, nu avem treabă cu ceilalţi. Noi ne raportăm la membrii sindicat, adică din 145.000 de membri ai FSLI, sunt 105.000 care intră în grevă", a subliniat el.

Întrebat în ce măsură se poate discuta despre creşterea salarială din sistem în cadrul discuţiilor de joi de la Ministerul Educaţiei referitoare la Contractul Colectiv de Muncă, Simion Hăncescu a precizat că nu există în lege asemenea posibilitate.

"Contractul de muncă este un act care, conform legii, nu poate conţine referiri la salarizare. Deci nu se va întâmpla nimic concret mâine, dacă cineva îşi face iluzia că se dezamorsează conflictul. Nu. Ăsta e adevărul. (...) Promisiunea este ca până în iulie să adune toate datele, atenţie, când ei au promis că până la 30 iunie trebuia să fie legea gata, acum au decalat până în ianuarie sau finalul anului, ceea ce nu este în regulă. Deci în iulie adună datele şi apoi peste vară să stăm la masă şi să discutăm. E prea târziu. Era bine să vină acum, dacă aveam grila, aveau timp cei de la Ministerul Muncii în paralel să lucreze cu Legea pensiilor, dacă erau bune intenţii. Ceva nu este în regulă", a spus preşedintele FSLI.

În ceea ce priveşte modul în care profesorii universitari îi vor spijini altfel decât teoretic pe cei din preuniversitar, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater", Anton Hadăr, a anunţat că începând de luni vor face grevă de avertisment.

"Am fost în urmă puţin cu referendumul. Categoric că vom continua şi noi activităţile de protest, dar tare mâhniţi am ieşit, căci am venit cu sufletul deschis, curat şi cu dorinţa de a rezolva problema. Din păcate, Anexa opt din Legea 153 a salarizării reprezintă prea puţin. Ar fi un efort pentru Guvern şi pentru ţară de 300 de milioane de lei pentru partea aceasta de an care a mai rămas, iar de Ordonanţa aceasta ar fi beneficiat toţi salariaţii din România, nu numai cei din Educaţie, care se încadrează în Anexa opt, şi cei din Sănătate şi cei din alte domenii, înţelegând aici personalul tehnic-administrativ din Educaţie, numit la noi şi nedidactic, din Sănătate şi din alte domenii. Deci e o anexă care trebuie dată la toată lumea, pentru că Legea 153 n-a fost, din păcate, finalizată încă în toată plinătatea ei, iar în Educaţie acum se încearcă finalizarea cu această anexă", a explicat liderul sindical.

Un al doilea aspect pe care sindicaliştii l-au discutat miercuri la Guvern reprezintă "o promisiune cu iz politic", respectiv că se va trece în Programul de Guvernare că Educaţia va fi prioritară şi din punct de vedere salarial.

"Cei doi oameni importanţi, prim-ministrul actual şi prim-ministrul viitor au spus că vor trece în Programul de guvernare faptul că Educaţia va fi prioritară, mă rog, scrie peste tot acest lucru, dar că va fi şi din punct de vedere salarial, dar n-au vrut să-şi asume grilele că pe care noi le-am creat şi care astăzi se află la Ministerul Muncii, grile pe care le-am gândit exact potrivit ideilor din proiectul România educată şi din promisiunile celor doi miniştri, Sorin Câmpeanu şi Ligia Deca, plecând de la salariul mediu brut pe economie, la profesorul deputat din învăţământul universitar şi la profesorul de tip asistent universitar de la noi din învăţământul superior. Deci aici n-au vrut să-şi asume răspunderea", a mai spus Hadăr.

Profesorii cer majorarea salariilor

 

Profesorii susțin că un cadru didactic cu 25 de ani de experiență câștigă aproximativ 4.500 de lei lunar, în timp ce un debutant primește un salariu de 2.200 de lei.

Revendicările sindicaliștilor din domeniul educației includ: majorarea salariilor personalului din învățământ în concordanță cu importanța socială a muncii prestate, având principiul ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare să se realizeze progresiv, în funcție de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice în raport cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

În plus, sindicaliștii solicită acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă ale personalului din învățământ, respectarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și în contractele colective de muncă aplicabile (cum ar fi decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea financiară a concediului de odihnă neefectuat etc.), creșterea anuală a investițiilor în domeniul educației pentru a îmbunătăți baza materială și infrastructura școlară, renunțarea la utilizarea aplicației EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel