Greva profesorilor continuă sub amenințarea suspendării contractelor de muncă pentru dascălii absenți de la ore

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Greva profesorilor continuă sub amenințarea suspendării contractelor de muncă pentru dascălii absenți de la ore / Foto: Unsplash
Greva profesorilor continuă sub amenințarea suspendării contractelor de muncă pentru dascălii absenți de la ore / Foto: Unsplash

Greva profesorilor persistă și există posibilitatea suspendării contractelor de muncă pentru dascălii absenți de la ore. În consecință, școlile rămân goale și părinții sunt neliniștiți cu privire la viitorul educației copiilor lor.

Greva persistă și marți, 23 mai, lăsând părinții și elevii în incertitudine cu privire la pașii următori și durata prelungirii acestei situații. În urma grevei, școlile rămân nefrecventate, iar unii părinți se văd nevoiți să-și ducă copiii la locul de muncă.

Până în acest moment, niciun elev nu s-a prezentat la școală, conform Observator. Doar câțiva profesori au ajuns la școală și au comunicat că vor continua greva cât timp va fi necesar, refuzând să predea chiar și în situația în care contractele lor de muncă vor fi suspendate în această perioadă.

Vezi și: A început greva generală în învățământ: Sindicaliştii recomandă părinţilor să ţină copiii acasă

 

Părinții și elevii se declară complet nedumeriți

 

Părinții și elevii sunt complet nedumeriți, neștiind ce va urma în zilele următoare și ce li se va cere să facă în continuare. Unii părinți au decis să-și ia copiii cu ei la locul de muncă, acolo unde au avut această posibilitate.

Peste 3 milioane de elevi și copii de grădiniță sunt afectați în totalitate de greva profesorilor. Rămâne de văzut cum se va dezvolta situația și dacă greva va continua sau nu în zilele care urmează.

Vezi și: Grevă în învățământ: Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru sindicatele din Educație

 

Iată cererile profesorilor din sistemul de învăţământ preuniversitar

 

 - Asigurarea unei majorări salariale pentru personalul din învățământ în concordanță cu importanța socială a muncii prestate. Salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Salarizarea întregului personal didactic de predare va fi realizată progresiv, având în vedere funcția ocupată, nivelul de studii, vechimea și gradul didactic.

 - Instituirea unei reguli privind indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației.

 - Remunerarea orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

 - Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă ale personalului din învățământ.

 - Respectarea drepturilor prevăzute de legislația în vigoare și de contractele colective de muncă aplicabile, inclusiv decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea financiară pentru concediul de odihnă neefectuat etc.

 - Creșterea anuală a investițiilor în sistemul educațional, în vederea îmbunătățirii bazei materiale și infrastructurii.

 - Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel