Majorarea inflaţiei în Europa a dus la sporirea costului vieţii, determinând sindicatele să ceară salarii mai mari, deseori în urma declanşării unor mişcări de protest.
Companiile aeriene şi operatorii de aeroporturi din Europa se confruntă de asemenea cu lipsa de personal care să gestioneze fluxurile de pasageri, după ce s-a majorat cererea pentru călătorii aeriene, în urma ridicării majorităţii restricţiilor.
Şi alţi angajaţi din industria aeriană, de exemplu cei de la British Airways, intenţionează să intre în grevă vara aceasta.
Sindicatele care-i reprezintă pe membrii echipajelor de cabină Ryanair din Belgia, Spania şi Portugalia au demarat vineri o mişcare de protest de trei zile. Angajaţii din Franţa şi Italia ar urma să înceteze lucrul în weekend. Echipajele din Spania ar urma să intre din nou în grevă în perioada 30 iunie-2 iulie.
Angajaţii susţin că operatorul aerian irlandez nu respectă reglementările de muncă locale, care vizează chestiuni cum ar fi salariul minim, şi au cerut şefilor Ryanair îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
"Condiţiile sunt teribile. Un membru al echipajului de cabină nu are voie nici măcar să ia o sticlă de apă pe durata zborului", susţine Ricardo Penarroias, preşedintele SNPVAC, sindicatul din spatele grevei din Portugalia.
Oficialii Ryanair nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţiile.
Rata inflaţiei a atins nivelul record
În zona euro, rata inflaţiei a atins nivelul record de 8,1% în mai, iar în unele ţări din Europa Centrală şi de Est depăşeşte 10%. Autorităţile se tem că în urma solicitărilor de majorare a salariilor s-ar putea dezvolta o spirală salarii-preţuri, care s-ar adăuga presiunilor inflaţioniste.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că inflaţia cu cât rămâne mai mult la un nivel ridicat cu atât este mai probabil să influenţeze negocierile privind salariile.
Sindicatele piloţilor şi ale membrilor echipajelor de cabină de la Brussels Airlines, subsidiara belgiană a Lufthansa, au început o grevă joi. În trei zile, Brussels Airlines ar urma să anuleze aproximativ 60% din cele 533 de zboruri.
Cea mai lovită de greva Ryanair ar putea fi Belgia, presa locală anunţând că 127 de curse aeriene de pe aeroportul Charleroi Bruxelles vor fi anulate, fiind afectaţi 21.000 de pasageri.
La Lisabona, până la această oră sunt anulate două zboruri, ambele spre Bruxelles. Un total de 18 zboruri Ryanair între Bruxelles şi oraşe spaniole au fost anulate vineri şi sâmbătă, a anunţat sindicatul spaniol USO.
Ryanair este cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News