O nouă nenorocire loveste Europa. Gripa aviară a luat amploare în Franța. Fermele se străduiesc să limiteze focarele de gripă aviară

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Gripa aviară a luat amploare în Franța. Fermele se străduiesc să limiteze focarele de gripă aviară
Gripa aviară a luat amploare în Franța. Fermele se străduiesc să limiteze focarele de gripă aviară

Sezonul dezastruos al gripei aviare înalt patogene (HPAI) la păsările de curte de anul trecut a fost deja eclipsat de cel actual. Până în prezent, Franța a confirmat de două ori mai multe focare în fermele de păsări de curte decât în sezonul precedent, iar răspândirea geografică este mai largă. Pe lângă Albania, care a raportat primele cazuri de HPAI din acest an, alte șase state europene au înregistrat noi focare la păsări de curte în ultimele două săptămâni.

Până în prezent, numărul total de focare de HPAI confirmate în fermele franceze a ajuns la 983. Acest lucru este conform Ministerului Agriculturii din această țară (la data de 23 martie). Comparativ cu opt zile înainte, cifra a crescut cu 191.

În plus, infecțiile s-au răspândit acum în alte trei departamente și într-o a opta regiune - Bretania (Bretagne), în nord-vestul țării. Cu infecții confirmate în departamentele Morbihan și Ille-et-Vilaine din această regiune, precum și în Lot, în Occitania, fermele avicole au fost afectate de serotipul H5N1 al virusului HPAI în 17 departamente din noiembrie anul trecut.

Exploatațiile cu păsări de curte din regiunea Pays de la Loire din vestul Franței, continuă să fie grav afectate de această boală. Cu încă 113 focare confirmate în ultimele opt zile, totalul pentru departamentul Vendée a ajuns la 451. Departamentele vecine Loire atlantique și Maine-et-Loire au înregistrat acum 70 și, respectiv, 63 de focare confirmate.

 

Autoritățile franceze prezintă 268 de focare suplimentare de HPAI în efectivele de păsări de curte

 

În cea mai recentă notificare către Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), autoritățile franceze prezintă 268 de focare suplimentare de HPAI în crescătoriile de păsări de curte. Toate acestea au început în cele două săptămâni care au urmat datei de 2 martie. În total, peste 3,84 milioane de păsări au fost afectate în mod direct. În raportul OIE, tipul de păsări afectate este specificat doar în aproximativ jumătate dintre focare, dar efectivele infectate au inclus găini, curcani, rațe sau bibilici.

De la primele cazuri de HPAI din sezon, în noiembrie 2021, Franța a pierdut aproape 8,86 milioane de păsări de curte din cauza HPAI prin mortalitate sau sacrificare în spațiile infectate.

În ultimele săptămâni, autoritățile din Franța au intensificat măsurile de control al răspândirii HPAI, în special în Pays de la Loire.

Pentru comparație, Franța a înregistrat 488 de focare de HPAI cu impact direct asupra a peste 2,4 milioane de păsări de curte în sezonul 2020-2021. Toate acestea au fost legate de varianta de virus H5N8 care circula pe scară largă în Europa la acea vreme.

 

Focarele de HPAI la păsări de curte din Europa se apropie de 1.000

 

Până la 19 martie, 18 țări europene au înregistrat unul sau mai multe focare la păsări de curte până în prezent în acest an. Acest lucru este conform ultimei actualizări a Sistemului de informații privind bolile animalelor de către Comisia Europeană (CE). Până la această dată, sistemul are un total de 994 de focare pentru acest an.

Cu o creștere bruscă a numărului de focare raportate până la această dată, Franța reprezintă 806 sau mai mult de 80% din totalul regiunii. Urmează Spania, cu 30, Ungaria (29), Polonia (28), Spania (25), precum și Olanda și Germania (fiecare cu 24).

În ultimele două săptămâni, Republica Cehă, Țările de Jos, Polonia și Spania au înregistrat la CE noi focare de HPAI la păsări de curte.

Pe parcursul întregului an 2021, 24 de state europene au raportat la CE un total de 1.756 de focare de HPAI la păsări de curte.

 

Albania detectează varianta H5N8 a virusului HPAI

 

Aproape fără excepție, serotipul H5N1 al virusului HPAI a fost detectat la locul fiecărui focar. Cu toate acestea, varianta H5N8 a fost detectată recent la o fermă mare din Albania. 

Aproximativ 3.000 din cele 132.600 de păsări de curte din această fermă din județul Durres au murit la mijlocul lunii martie. Restul efectivului a fost distrus. Republica este situată în sudul Europei, iar Durres se află pe coasta mediteraneană.

 

Alte focare la păsări de curte în șase state europene

 

În cursul săptămânii trecute, autoritățile veterinare din Germania și România au înregistrat fiecare la OIE câte un nou focar de HPAI. Ambele exploatații afectate erau ferme comerciale și a fost semnalată prezența serotipului virusului H5N1.

Focarul din România, a fost afectat  la mijlocul lunii martie, fiind descoperite 34.000 de păsări de curte bolnave din Giurgiu. Situat în sudul țării, acest județ se învecinează cu Bulgaria. Confirmat câteva zile mai târziu a fost focarul din Germania. Acesta a implicat un efectiv format din aproximativ 1.800 de păsări de curte de tip nespecificat în nordul landului Schleswig-Holstein.

Progresul în ceea ce privește răspândirea HPAI în Italia a încetinit semnificativ în ultimele săptămâni. Doar un nou focar a fost notificat la OIE. Acesta a afectat un mic număr de animale din provincia Florența, în Toscana.

În ultimele două săptămâni, două noi focare de HPAI au fost raportate de către departamentul pentru agricultură, Defra. Ambele au fost înregistrate în Scoția. În plus, față de OIE, autoritățile britanice au confirmat alte două focare în ferme comerciale din comitatul Suffolk, în estul Angliei, precum și unul într-un efectiv din curtea unei ferme din estul Scoției.

Conform datelor Defra, numărul total de cazuri de HPAI în Regatul Unit până în prezent în acest sezon se ridică la 106.

 

Focarele la păsările sălbatice depășesc 1.400 de cazuri

 

Pentru anul în curs, numărul focarelor de HPAI la păsările sălbatice din Europa raportate la sistemul CE privind bolile animalelor a ajuns la 1.406 (la data de 19 martie). Aceasta reprezintă o creștere de 144 de cazuri în comparație cu actualizarea anterioară din 6 martie, jumătate din ultimele cazuri fiind înregistrate în Germania. 

Germania a detectat cele mai multe focare la speciile sălbatice (727), urmată de Olanda (276) și Danemarca (74). De asemenea, au confirmat la CE noi focare începând cu 6 martie Austria, Belgia, Republica Macedonia de Nord, Ungaria, Irlanda, Portugalia, România, Spania, Elveția și Ungaria.

În Franța, numărul de cazuri de HPAI din acest sezon a crescut cu trei, potrivit Ministerului Agriculturii din această țară. Acest lucru ridică la 39 numărul total de focare confirmate în țară de la începutul iernii. Cazurile sunt răspândite în 22 de departamente.

Pentru prima dată în 11 luni, un virus H5 HPAI a fost detectat în regiunea Astrakhan din Rusia. La jumătatea lunii martie, nouă pelicani dalmațieni găsiți morți în apropierea unui corp de apă au fost testați pozitiv pentru acest virus, potrivit unei notificări recente a OIE.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel