Răspândirea gripei aviare a stârnit îngrijorări în rândul guvernelor şi al industriei avicole, după ce în ultimii ani aceasta a făcut ravagii în efectivele de păsări din întreaga lume, perturbând aprovizionarea, provocând creşterea preţurilor la produsele alimentare şi sporind riscul de transmitere la om.
În România, virusul H5N1 a fost detectat într-un efectiv de 120 de păsări de curte în satul Ţigăneşti, în apropiere de graniţa cu Bulgaria, provocând moartea a 28 de păsări, a declarat WOAH, cu sediul la Paris, citând un raport al autorităţilor române. Bulgaria a raportat la începutul acestei săptămâni focare de gripă aviară de tip H5 în două ferme avicole, a precizat WOAH într-un comunicat separat.
Un focar din Malko Konare, în regiunea Pazardjik, a ucis 380 de păsări dintr-un efectiv de 171.911, în timp ce un alt focar din Debeleţ, în regiunea Veliko Târnovo, a ucis 5.420 de păsări de curte din 395.045, a declarat WOAH, citând detalii primite de la autorităţile bulgare. Organismul interguvernamental a raportat săptămâna trecută că Polonia, cel mai mare producător de păsări de curte din Uniunea Europeană, a detectat virusul H5N1 al gripei aviare în rândul păsărilor de curte în nordul ţării, conform agenţiei de presă citatede Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News