Guverne din mai multe state ale lumii pierd susţinerea cetăţenilor pe fondul pandemiei de Coronavirus - STUDIU

Andreea Cosma |
Data publicării:

Susţinerea pentru răspunsurile guvernelor la criza noului coronavirus se erodează în mai multe ţări precum Regatul Unit, Statele Unite ale Americii sau Japonia, potrivit unui studiu internaţional publicat sâmbătă de cabinetul KekstCNC, relatează AFP.

Studiul efectuat în şase ţări (Franţa, Regatul Unit, Germania, Japonia, SUA şi Suedia) arată această tendinţă de scădere a încrederii în raport cu una iunie.

Astfel, în Regatul Unit numai 35% dintre cei chestionaţi percep pozitiv acţiunea guvernului, cu 3 puncte procentuale mai puţini decât în iunie.

Susţinerea pentru guvern a scăzut şi în SUA, cu 44% de nemulţumiţi (faţă de 40% la jumătatea lui iunie) sau în Japonia, unde mai mult de un respondent din doi (51%, faţă de 50%) estimează că autorităţile gestionează prost criza.

Francezii în schimb se arată mai mulţumiţi de acţiunea guvernului (plus şase puncte procentuale), chiar dacă rămân în general nemulţumiţi în proporţie de 41%.

Studiul relevă o susţinere amplă a populaţiilor pentru portul măştii în public.

73% dintre francezi cred că masca trebuie să fie obligatorie în locurile publice închise, o măsură în vigoare în prezent, faţă de 68% dintre japonezi sau 65% dintre britanici.

Chiar şi în SUA, unde subiectul este intens dezbătut, 63% dintre respondenţi sunt favorabili portului măştii.

Numai Suedia, cu 37% opinii favorabile, face excepţie la acest capitol. Masca este aproape absentă în locurile publice şi autorităţile nu recomandă oricum ca ea să fie purtată.

Sondajul este de asemenea interesat de percepţia pandemiei de către populaţii în raport cu realitatea.

Peste tot se pare că populaţia supraestimează în mare parte amploarea pandemiei. Astfel, potrivit britanicilor intervievaţi, 22% din populaţie ar fi fost infectată de noul coronavirus în ţară, unde numărul de cazuri înregistrate oficial reprezintă mai puţin de 0,5% din populaţie.

Americanii estimează, la rândul lor, la 20% proporţia populaţiei infectate, de cel puţin 16 ori mai mult decât numărul oficial al cazurilor înregistrate.

Tendinţa este şi mai accentuată când vine vorba despre percepţia numărului de decese provocate de COVID-19.

În Germania, respondenţii estimează, de exemplu, la 3% numărul morţilor în rândul populaţiei, de 300 mai mult decât în realitate.

De asemenea, locuitorii din toate cele şase ţări care au participat la sondaj se tem de un al doilea val al epidemiei.

Peste trei britanici din patru şi doi americani din trei cred că el riscă să vină în cursul anului. Nu mai puţin de 53% dintre germani se tem şi ei de un al doilea val, un procent în creşte cu opt puncte în raport cu luna trecută.

Ancheta a fost efectuată la jumătatea lunii iulie în cinci zile, pe eşantioane reprezentative de 1.000 de adulţi în fiecare ţară. Marja de eroare este de 3,3% pentru toate ţările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel