Publicitate
"Astăzi am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală. Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest", a subliniat ministrul Finanţelor.
În viziunea demnitarului, există măsuri fiscale foarte mult timp amânate, fapt care a determinat intrarea României într-o procedură de deficit excesiv în anul 2020.
"Noi am anunţat, încă de la începutul acestui an, că această reformă se va face. O ajustare echilibrată, din perspectiva noastră, între nevoia de a sprijini în continuare economia şi cetăţenii şi a proteja, dacă vreţi, capitalul românesc, dar şi veniturile salariaţilor şi de a continua, totuşi, într-o zonă sustenabilă de asigurare a unui echilibru fiscal-bugetar pe termen mediu şi lung. În urma dialogului preliminar pe care l-am avut cu mediul de afaceri şi mediul asociativ, dar şi în partea de discuţii politice în cadrul Coaliţiei au fost luate o serie de decizii, care au fost prezentate în transparenţă decizională pentru modificarea Codului fiscal şi continuate dezbaterile, evident, în această săptămână cu mediul de afaceri, făcute o serie de ajustări la solicitarea acestora (...)", a menţionat Adrian Câciu.
Se majorează accizele la tutun și alcool
Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără majorarea accizelor la tutun şi alcool şi reducerea pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.
"O diminuare a plafonului pentru care se acordă facilităţi la construcţii şi industria alimentară de la 30.000 de lei la 10.000 de lei, începând cu data de 1 august, o ajustare a accizelor la tutun, inclusiv tutun încălzit, începând cu data de 1 august, dar şi la alcool, având în vedere faptul că aceste accize, la tutun, nu au fost actualizate în acest an. Necesitatea unui calendar predictibil de cinci ani pentru accize şi pentru alcool, faptul că nu au fost ajustate încă din 2015, o eliminare a facilităţilor privind deductibităţile la tranzacţiile imobiliare şi revenirea la impozitarea la valoarea reală", a spus ministrul.
Alte modificări ale Codului fiscal, cu aplicare din ianuarie 2023, vizează un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru sectorul HoReCa, fiind astfel eliminat impozitul specific, şi scăderea pragului pentru microîntreprinderi la 500.000 de euro.
Impozitul pe dividende urmează să fie majorat la 8%, de la 5%, în prezent.
La capitolul TVA, se are în vedere majorarea la 19% a cotei pentru băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr în timp ce pentru serviciile de restaurant, cazare şi catering se va reveni la cota de 9%.
Potrivit ultimei variante a proiectului ordonanţei de modificare a Codului fiscal, publicată de Ministerul Finanţelor în această săptămână, pe partea de venituri impactul financiar este de 1,19 miliarde de lei în acest an şi de peste 10,5 miliarde de lei anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News