Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Florin Cîțu, anunțul serii

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, a anunţat, miercuri, premierul interimar Florin Cîţu.

"În şedinţa de Guvern de astăzi mai multe hotărâri au fost aprobate, printre care prelungirea stării de alertă (...) şi câteva de la Ministerul Educaţiei", a precizat Cîţu.

Anterior, CNSU a aprobat Hotărârea nr. 80 prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2021.

Potrivit unei comunicări a Guvernului, HCNSU nr. 80 prevede măsurile necesar a fi aplicate pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor adoptate în HG nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare. 

Iată textul complet:

"Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune prelungirea stării de alertă în toată țara, pentru o perioadă de 30 de zile, începând din 10 octombrie. Restricțiile suplimentare sunt menținute acolo unde incidența depășește 6 la mie.

Printre altele, se propune menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, din centrele rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Se propune menținerea restricțiilor privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune ca desfășurarea competițiilor sportive, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Propunerea vizează persoanele vaccinate, cele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele trecute prin boală.

Se propune ca cinematografele, instituțiile de spectacole sau concerte să fie deschise în intervalul orar 5.00 - 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori. În acest caz, ar avea acces doar vaccinații sau cei trecuți prin boală.

Dacă incidența este mai mică sau egală cu 2 la mie, ar putea fi organizate în aer liber spectacole, concerte și festivaluri cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție, pentru cei vaccinați, cei cu test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen negativ rapid nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane vindecate de boală. Dacă rata de infectare este mai mare de 6 la mie, spectacole, concerte sau festivaluri ar fi permise între orele 5.00 - 24.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Aici, testații nu ar mai avea acces."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel