Guvernul aprobă normele acordării voucherelor de vacanţă. 800 de lei, cu promisiunea că mai pui 800 de la tine

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Guvernul aprobă azi normele acordării voucherelor de vacanţă. Marcel Ciolacu anunță un sistem simplu: statul îți dă 800 de lei, cu promisiunea că mai pui 800 de la tine.

Guvernul aprobă miercuri normele de accesare a voucherelor de vacanţă, a anunţat premierul Marcel Ciolacu.

"Aprobăm azi normele de accesare ale voucherelor de vacanţă cu un mecanism simplu de decontare. Practic, beneficiarii vin cu o declaraţie pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern şi aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată", a explicat prim-ministrul, la începutul şedinţei Executivului.

În contextul în care urmează Paştele, el a cerut autorităţilor publice să ia toate măsurile pentru ca românii să petreacă această mare sărbătoare "în linişte şi în siguranţă oriunde s-ar afla". 

Voucherele de vacanță, sursă continuă de controverse

 

Acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar a fost, încă de la implementare, un subiect disputat atât în spațiul public, cât și în mediul politic. Inițial gândite ca un stimulent pentru turismul intern și ca o formă de recompensă pentru angajații la stat, aceste tichete au generat de-a lungul timpului nemulțumiri, acuzații de inechitate și suspiciuni privind eficiența și impactul lor real.

Introduse în 2009, dar aplicate efectiv abia în 2015, voucherele de vacanță au avut ca scop încurajarea românilor să-și petreacă concediile în țară, sprijinind astfel industria turismului intern. Conform legislației, angajații din sistemul bugetar pot primi anual vouchere în valoare de 1.450 de lei, sumă neimpozabilă, utilizabilă exclusiv pentru servicii turistice în România. Începând cu 2024, valoarea acestora a fost majorată la 1.600 de lei, în format exclusiv electronic.

Controversele nu au întârziat să apară. În primul rând, criticii au semnalat lipsa de echitate între sectorul bugetar și cel privat. În timp ce bugetarii primesc voucherele garantat prin lege, firmele private pot oferi aceste beneficii opțional, ceea ce a creat frustrări în rândul salariaților din mediul privat, mai ales în condițiile unei presiuni fiscale ridicate asupra angajatorilor. Mai mult, s-a pus problema lipsei de control asupra cheltuirii eficiente a fondurilor publice, în contextul în care acordarea voucherelor nu este condiționată de performanță sau de venit.

O altă linie de critică vizează impactul real asupra turismului românesc. Deși măsura a fost salutată de operatorii din industrie, unii specialiști susțin că voucherele au dus la o concentrare excesivă a cererii în sezonul estival, crescând artificial prețurile și blocând accesul celor fără astfel de tichete. În plus, o parte semnificativă a acestor fonduri a ajuns în unități de cazare slab clasificate, fără investiții în calitate sau diversificare a serviciilor.

Periodic, guvernele au luat în calcul suspendarea sau limitarea voucherelor de vacanță, în special în perioadele de austeritate bugetară. De fiecare dată, aceste propuneri au generat reacții vehemente din partea sindicatelor din sectorul public, care consideră că eliminarea lor ar echivala cu o scădere mascată a veniturilor.

În final, s-a ajuns la acest compromis în care nu se scot de tot, dar valoarea lor se înjumătățește. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel