Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, Guvernul se gândește la reintroducerea subvenției pentru carburanți. Dacă preţul carburanţilor ajunge la 9 lei, subvenția de 50 de bani per litru ar urma să fie reactivată, pentru o perioadă de timp, de 3 luni, au precizat sursele.
UE va impune o interdicție asupra importurilor de motorină, combustibil pentru avioane și alte produse petroliere rusești, care va intra în vigoare la 5 februarie.
Subvenția pentru carburanți ar putea fi reintrodusă în România
G-7 lucrează, de asemenea, la plafonarea prețurilor la produsele petroliere rusești, planificată să intre în vigoare în aceeași zi. Nivelurile exacte ale plafoanelor de preț nu sunt certe, dar secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat săptămâna trecută că plafoanele de preț pentru produsele petroliere din Rusia sunt mai complicate decât plafonul de preț care a fost deja impus pentru țițeiul rusesc transportat pe mare în decembrie.
Ea a menționat două plafoane de preț distincte pentru produsele petroliere din Rusia, unul fiind pentru produsele de mare valoare, iar al doilea pentru produsele de valoare redusă.
În timp ce zilele se numără până la interdicția UE privind produsele petroliere rafinate rusești, datele arată că importurile de motorină din Rusia ale UE nu au înregistrat o scădere dramatică de la începutul războiului, iar Rusia este în continuare cel mai mare furnizor de motorină al blocului.
Tot în ședința de Guvern de astăzi se va vota subvenționarea motorinei pentru fermieri, iar banii vin de la MADR.
Guvernul va adopta în ședința de joi nivelul subvenției la motorina folosită de fermieri. Executivul condus de Nicolae Ciucă va stabili suma alocată pentru plata în anul 2023 a ajutorului de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Șase luni de subvenție pentru motorină și benzină
Guvernul Ciucă a adoptat Ordonanța de Urgență care prevedea compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților timp de trei luni, de la 1 iulie, până la 1 octombrie. 25 de bani au fost suportaţi din bugetul de stat, iar cealaltă jumătate a fost reducerea aplicată de lanţurile de benzinării. La momentul adoptării ordonanței, prețul mediu pe litrul de benzină era de 8,65 de lei, iar cel de motorină - 9,22 de lei. Măsura a fost apoi prelungită, tot pentru trei luni.
La finle anului trecut, Nicolae Ciucă a anunțat că a decis sistarea mecanismului de compensare a prețurilor la carburanți, după ce s-a înregistrat o scădere în medie cu 2,5 lei per litru. Premierul a precizat însă că este vorba despre „o decizie de suspendare” a măsurii, iar autoritățile sunt „pregătite să aplice din nou” compensarea, dacă situația din piață o va impune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News