130 de milioane de euro, din fonduri europene, vor finanța construcția unui hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen, cât și pentru un sistem de producţie a hidrogenului în ţara noastră. Un al doilea proiect, care va fi susținut cu fonduri europene și de la bugetul de stat, vizează lansarea producției de drone în țara noastră.
Baza proiectului care vizează transformarea României într-un jucător activ pe piața tehnologiilor care folosesc hidrogenul este expertiza ICSI Râmnicu-Vâlcea, într-un parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică din Bucureşti, cât și cercetători și IMM-uri care vor asigura și transferul tehnologic către piață.
”Semnăm azi și contractul de finanțare în valoare de 125 milioane de euro pentru HUB-ul romanesc de cercetare în hidrogen. Este un proiect pe bani europeni care reunește cercetători, organizații și IMM-uri, ce ne va permite să devenim dezvoltator și integrator de tehnologii de stocare a energiei”, a precizat Premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern.
Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan: ” E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România”
51 de milioane de euro este suma alocată pentru infrastructura de cercetare şi inovare, a precizat Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Restul bugetului va susține 81 de cercetători, nouă IMM-uri beneficiare de rezultatele cercetării şi 12 brevete de invenţie care vor fi în proprietatea statului român în materie de noi tehnologii, în speţă hidrogen.
”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.
Start pentru Programul Drona Românească, inclus și în Programul de Guvernare 2025-2028 al PSD
Tot astăzi, Premierul Marcel Ciolacu a anunțat și aprobarea unui memorandum pentru lansarea Programului Drona Românească. Acesta face parte și din proiectele concrete ale PSD asumate prin Programul de Guvernare pentru următorii patru ani. 200 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, urmând să fie alocate pentru dezvoltarea în România a două noi modele de aparate de zbor și lansarea producției de drone românești în următorii șase ani.
”Aprobăm azi un memorandum prin care lansăm, practic, proiectul Drona Românească, prin colaborarea ministerului Economiei cu cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Am fost ieri, la Brașov, la compania de stat Carfil, și am văzut ce performanță se face în acest domeniu. Mergem cu mult curaj înainte fiindcă avem garanția că industria românească poate produce la un nivel tehnologic de vârf!”, a punctat Premierul Marcel Ciolacu.
PSD și Marcel Ciolacu au demonstrat că sunt cei care cresc veniturile românilor, salariul minim și pensiile. Calea sigură pentru România trebuie să conțină reindustrializarea economiei naționale și finalizarea autostrăzilor, oferind în același timp tuturor românilor, din țară și din diaspora, acces egal la sănătate și educație și un program național de protejare a tinerilor de droguri.
Partidul Social Democrat - PSD, CMF 31240010
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News