Face parte din "cultura" Insulelor Feroe, o provincie autonomă a Danemarcei din Marea Nordului. Guvernul local a apărat marți uciderea a peste 1.400 de delfini într-o singură zi în timpul unei vânători tradiționale, în ciuda emoției stârnite de acest masacru de o amploare neobișnuită chiar și pentru arhipelagul nordic.
"Nu există nicio îndoială că vânătoarea de cetacee din Insulele Feroe este un spectacol dramatic pentru oamenii care nu sunt obișnuiți cu sacrificarea mamiferelor. Aceste vânători sunt totuși bine organizate și pe deplin reglementate", a precizat un purtător de cuvânt al guvernului din Torshavn.
”Grind" sau "grindadrap" este o tradiție veche din Insulele Feroe, care constă în înconjurarea cu bărci a unui banc de cetacee mici într-un golf. Apoi cad în mâinile pescarilor care rămân pe uscat și îi ucid cu cuțitul.
Aceștia sunt de obicei delfini pilot, cunoscuți și sub numele de balene pilot. Dar duminică, 1.423 de delfini cu laturi albe, care pot fi de asemenea vânați, au fost prinși în acest mod într-un fiord din apropierea Skala, în centrul arhipelagului.
Captură record
"De obicei, nu vânăm aceste mamifere, de obicei sunt câteva în vânătoare, dar de obicei nu ucidem atât de multe", a declarat Hallur av Rana, un jurnalist de la postul public de televiziune local KVF.
Potrivit acestuia, nu a existat niciodată o captură atât de mare în arhipelag. În 2020, au fost ucise aproximativ 600 de cetacee. Fotografiile care arată mai mult de o mie de cetacee însângerate pe plajă și au stârnit un val de critici.
"Pare o măsură destul de extremă și a fost nevoie de mult timp pentru a-i omorî pe toți, în timp ce de obicei se face destul de repede", a adăugat Hallur av Rana, subliniind că 53% din populația arhipelagului se opune pescuitului acestei specii, dar finlandezii nu au intenția de a renunța la pescuit, transmite Le Parisien.
Practică barbară
Descrisă drept o "practică barbară" de către ONG-ul ecologist Sea Shepherd, "Grind" este prezentată drept un sistem de vânătoare durabil de către autoritățile federale. Produsul acestui pescuit nu este comercializat, ci folosit pentru carnea sa.
Potrivit estimărilor locale, există aproximativ 100.000 de delfini-pilot în apele din jurul arhipelagului, care are o populație de aproximativ 50.000 de exemplare.
Despre delfinul-pilot
Delfinul-pilot cu înotatoare scurtă apare în apele temperate și tropicale din toata lumea. Cele mai multe exemplare se găsesc în Marea Nordului, Marea Mediterană, în apele de coastă din Oceanul Atlantic de Nord.
Corpul unui delfin-pilot este robust și în nuanțe închise de negru, pe partea de spate având pată de culoare gri care se întinde de la înotatoarea dorsală spre partea posterioară. Capul este mare, fruntea bombată, în spatele fiecarui ochi are câte o dungă gri foarte îngustă care se întinde până la înotatoarea dorsală mare și rotunjită.
Pe gât și pe piept prezintă câte o pată deschisă, gri, în formă de inimă sau de ancoră. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 5-7 m și greutatea de 1-1,8 tone (sau chiar mai mult).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News