Guvernul din Italia a adoptat reducerea impozitelor pe salariile angajaților. Meloni: „Mă simt mândră” - VIDEO

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul italian a adoptat luni un set de măsuri care, printre altele, va reduce, deşi temporar, presiunea fiscală asupra lucrătorilor cu venituri anuale de până la 35.000 de euro, până la sfârşitul anului. Măsura a fost lansată simbolic de Ziua internaţională a muncii, relatează EFE, AFP şi Reuters.

„Mă simt mândră că guvernul a decis să sărbătorească 1 Mai cu fapte şi nu cu vorbe şi cred că datorăm o nouă susţinere unei economii care, deşi într-un moment de dificultate, ne oferă mari satisfacţii”, a declarat şefa executivului, Giorgia Meloni, într-un mesaj video, întrucât a ales să nu prezinte decizia într-o conferinţă de presă.

Decretul de luni stabileşte pentru restul anului în curs o reducere a diferenţei dintre salariul plătit de angajator şi cel încasat de angajat de 7% (de la 3% până acum) pe statele de plată de până la 25.000 de euro pe an şi de 6% (de la 2%) la cele de 35.000 de euro, ceea ce va permite o creştere salarială de circa 100 de euro în amândouă situaţiile.

„Este o măsură concretă împotriva crizei costului vieţii”, a explicat ministrul economiei, Giancarlo Giorgetti.

 

„Venitul de cetăţenie” va fi înlocuit cu un „cec de incluziune”



De asemenea, de la 1 ianuarie anul viitor, „venitul de cetăţenie”, destinat celor cu venituri mici, va fi înlocuit cu un „cec de incluziune”, care va putea fi acordat pentru 18 luni şi va fi rezervat familiilor ce cuprind persoane cu handicap, minori sau peste 60 de ani. Acesta va fi plafonat la 500 de euro pe lună (630 de euro pentru căminele în care trăiesc persoane peste 67 de ani sau cu handicap grav), plus 280 de euro pentru cei care nu sunt proprietarii locuinţei.

Totodată, guvernul a anunţat crearea unui „instrument de acces la activitate” profesională, ce prevede din septembrie obligativitatea participării persoanelor apte de muncă la stagii de formare sau „proiecte utile colectivităţii”, în schimbul unei indemnizaţii medii de 350 de euro pe lună pentru o perioadă de un an.

Sunt prevăzute în acelaşi timp scutiri de taxe, până în decembrie, pentru cei care angajează tineri până în 30 de ani care nu muncesc şi nici nu studiază.

În Italia, 23,1% dintre persoanele cu vârsta între 15 şi 29 de ani se încadrează în această categorie, cea mai mare proporţie din UE, unde media este de 13,1%, potrivit cifrelor din 2021 ale Eurostat.

 

Mii de oameni au manifestat luni în toată Italia



Maurizio Landini, liderul principalului sindicat italian CGIL, a criticat noul set de măsuri, afirmând că în Italia salariile sunt mici din cauză că impozitele sunt mari şi denunţând de asemenea „nivelul fără precedent al insecurităţii locurilor de muncă”.

Mii de oameni au manifestat de altfel luni în toată Italia, de la Torino la Roma, unde o clădire a guvernului a fost bombardată cu ouă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel