Cunoscutul jurnalul științific Nature a publicat un sondaj, efectuat pe 1.200 de participanți, în care 75% dintre cercetătorii au declarat că iau în considerare să părăsească Statele Unite din cauza politicilor lui Trump, alegând Europa și Canada.
De când noua administrație de la Casa Albă a început reducerile de cheltuieli din sectorul public, care afectează grav domenii universitar, științific, studiilor de gen, LGBTI sau sănătate, Europa vede o oportunitate în a-i atrage pe cei nemulțumiți. Franța în special și-a făcut cunoscută intenția de a anunța planul pe care îl are pentru oamenii de știință sau cercetătorii care doresc să părăsească Statele Unite fie că au fost concediați, fie că au nemulțumiri față de noua administrație, fie că se tem că pierd locul de munca.
Pe lângă Franța, și Germania și Spania, și alte 15 țări europene care au o tradiție în a oferi libertate academică și libertate de cercetare, au solicitat comisarului european responsabil de zona de cercetare la elaborarea unui plan de recrutare de talente.
Universitatea din Aix-en-Provence, care lăudă cu 80.000 de studenți, a lansat deja de la începutul lunii martie un program de urgență pentru a accepta cercetători din America. Multe alte universități franceze au proiecte similare în desfășurare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News