Guvernul Greciei a asigurat securitatea energetică a ţării, chiar şi în cazul întreruperii definitive a gazului rusesc

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Fiecare ţară membră a Uniunii Europene şi-a făcut şi propriul plan de asigurare a securităţii energetice a ţării în diverse situaţii de reducere în primul rând a volumului de gaze naturale disponibil, reduceri în cazul unor tăieri parţiale sau totale a exporturilor Rusiei către Uniunea Europeană. 

În expectativa măsurilor ce vor fi luate de Comisia Europeană, care ar urma să propună o ţintă voluntară pentru ţările membre ale Uniunii Europene pentru a-şi reduce cererea de gaze în următoarele opt luni şi care sunt în mare parte responsabile pentru crizele politice, energetice, ministrul energiei, Kostas Skrekas, a declarat că guvernul a asigurat securitatea energetică a ţării chiar şi în cazul întreruperii definitive a gazului rusesc.

Kostas Skrekas a spus că asigurarea securităţii energetice se va face prin dublarea capacităţii de stopare la Insula Revithousa, iar o unitate plutitoare de stocare şi regazificare este deja operaţională, ceea ce asigură mai mult spaţiu de stocare a gazelor naturale. De asemenea, ministrul a spus că întreprinderea publică de electricitate va dubla producţia de energie electrică pe cărbune în următorul interval de timp şi în acelaşi timp cinci centrale electrice dual, care produc astăzi electricitate pe gaz natural, vor schimba combustibilul pe petrol.

Guvernul Greciei a asigurat securitatea energetică a ţării

 

Mai mult, ministrul a subliniat că se află în discuţii cu omologul său italian pentru a stoca în depozitele subterane ale Italiei rezerve strategice de gaze naturale lichefiate pe care le va primi Grecia prin conducta de gaze naturale TAP, din Azerbaidjan, atâta timp cât va fi nevoie, remarcând că Grecia are posibilitate să primească două nave cu gaz lichefiat în acelaşi timp.

Astăzi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunţat un plan, un instrument de urgenţă. "În cazul în care situaţia se deteriorează, dacă vor fi întreruperi, vom lansa un sistem de alertă în Uniunea Europeană, vom ruga statele membre să reducă cu 15% consumul", a spus Von der Leyen.  "Trebuie să trecem peste iarnă, acesta este obiectivul: trebuie să reducem consumul de gaz", a continuat ea.

Acest plan urmează să fie discutat pe 26 iulie, într-un Consiliu European. Există însă şi primele reacţii, guvernul spaniol a declarat că se opune reducerii consumului de gaze cu cel puţin 15% dorit de Bruxelles pentru toate statele membre al Uniunii Europene, apreciind că această măsură nu este neapărat justă şi nici eficientă, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel