Guvernul îi ademenește cu bani pe românii din străinătate care vor să revină acasă: primă de relocare, primă de instalare, primă de încadrare

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:

În ultimii ani, autoritățile din România au implementat mai multe măsuri pentru stimularea ocupării forței de muncă, inclusiv măsuri pentru românii stabiliți în străinătate dar care vor să se întoarcă acasă. Iată ce trebuie să faci pentru a beneficia de banii promiși de Guvern. 

Românii din diaspora care doresc să se întoarcă în țară să lucreze pot beneficia de o serie de facilități. În acest material îți vom explica, pas cu pas, cine beneficiază de prima de relocare, prima de instalare și prima de încadrare. 

După ce v-ați întors în țară, primul pas este să vă înscrieți ca persoană în căutarea unui loc de muncă la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din zona în care aveți domiciliul/reședința. Va trebui să prezentați o serie de documente, printre care: actul de identitate, Curriculum-Vitae, actele care atestă studiile/calificările, carnetul de muncă/documente care dovedesc existența unor raporturi de muncă/serviciu, adeverință medicală care certifică faptul că sunteți sănătos și apt pentru muncă, și eventuale restricții medicale.

Bani pentru românii din străinătate care vor să revină acasă: primă de relocare, primă de instalare, primă de încadrare

 

Conform legislației în vigoare, se pot acorda următoarele tipuri de primă:

Prima de încadrare 

Este acordată lunar, pe o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați care obțin un loc de muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km față de localitatea în care au domiciliul/reședința.

Prima de instalare

Aceasta este acordată persoanelor care au lucrat în spațiul Uniunii Europene sau Spațiului Economic European timp de cel puțin 36 de luni, și care obțin un loc de muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care au domiciliul/reședința și schimbă domiciliul/reședința în localitatea respectivă sau în localități învecinate.

Prima de instalare se acordă diferențiat: 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, care se încadrează în muncă într-o altă localitate și schimbă domiciliul/ reședința; 15.500 lei pentru persoanele eligibile, care schimbă domiciliul/ stabilesc reședința însoțite de membri ai familiei, în cazul familiei monoparentale, însoțite de copilul/copiii aflați în întreținere; în cazul în care ambele soți îndeplinesc condițiile pentru prima de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi 3.500 lei.

Prima de relocare

Se acordă lunar, pe o perioadă de cel mult 36 luni șomerilor înregistrați, care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul stabil/ reședința și drept urmare își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localități învecinate acesteia.

Cuantumul este egal cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor de locuire în noul domiciliu/ reședință, dar nu mai mult de 900 lei/ lună. Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete nu depășesc 5.000 lei/ lună.

Cei care caută un loc de muncă în România pot accesa baza de date cu locuri de muncă vacante înregistrate la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Click AICI pentru a vedea locurile de muncă. 

Românii din străinătate sunt așteptați să revină în țară să lucreze

Peste 8 milioane de români în diaspora

 

Conform datelor oficiale, există un număr de 5,7 milioane de români care au emigrat din România și trăiesc în diaspora, totuși, potrivit declarației secretarului de stat pentru românii din afara țării, Gheorghe Cârciu, numărul real depășește 8 milioane.

"Avem o cifră oficială care ne spune că 5.700.000 de români - ultima cifră oficială în decembrie 2020 - de români în afara granițelor. După numărătoarea statelor unde se găsesc români, una neoficială și avem și studii în acest sens, depășim 8 milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice. Avem cinci țări în care sunt localizați peste un milion de români: Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța. În Franța poate avem 900.000 și...undeva pe acolo. Cu siguranță mai sunt și cel puțin 20% români care nu sunt înregistrați. Sunt sezonierii, cei din familii mixte, cei care au obținut cetățenie, copii celor din familii mixte, cei cu cetățenie care sunt la a doua generație și care cu siguranță nu mai sunt numărați români ci cu cetățenia pe care o dețin acolo", a declarat Gheorghe Cârciu, în exclusivitate într-un interviu acordat ȘtiriDiaspora.

În anul 2021, mai mulți copii români au fost născuți în afara granițelor României decât în România, conform datelor oficiale. S-au născut aproximativ 300.000 de copii. Aceasta explică de ce numărul românilor din diaspora depășește 8 milioane. Majoritatea se află în Uniunea Europeană.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel