Guvernul intenționează plafonarea prețurilor alimentelor. Marile magazine protestează, vor să blocheze legea

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Prețurile alimentelor din România ar putea scăpa de plafonare, pentru că marile magazine nu sunt de acord. 

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se opune ferm oricărei măsuri de plafonare a prețurilor la produsele alimentare, argumentând că astfel de intervenții destabilizează piețele de-a lungul întregului lanț alimentar și vor genera dezechilibre majore pe termen lung. Potrivit reprezentanților AMRCR, o astfel de măsură ar afecta grav economia și ar distorsiona piața.

Poziția asociației a fost exprimată joi, ca răspuns la declarațiile ministrului Agriculturii, Florin Barbu, care a menționat o posibilă plafonare a adaosului comercial pentru toate produsele procesate în România.

"Reamintim că deja există în vigoare, până la finalul anului 2024, o ordonanță de urgență care plafonează adaosul comercial la diverse categorii de produse alimentare, măsură prelungită în repetate rânduri și care a afectat deja piețele de mult timp.

Până acum, AMRCR nu a fost consultată în legătură cu o astfel de măsură, deși România, prin angajamentele asumate la aderarea la Uniunea Europeană și în negocierile pentru OCDE, trebuie să garanteze libertatea comerțului. Prețurile ar trebui să fie determinate exclusiv de cerere și ofertă, iar orice intervenție asupra mecanismelor de formare a prețurilor pentru 'zeci de mii de produse alimentare' va crea distorsiuni majore pe termen lung", se arată în comunicatul AMRCR.

Marile magazine asigură că va colabora cu toate instituțiile. Guvernul pregătește deja legea plafonării

 

Reprezentanții asociației avertizează că astfel de politici de intervenție ar putea duce la o scădere a încrederii investitorilor în viitorul economiei românești, influențând negativ planurile de investiții sau expansiune începând cu 2025.

De asemenea, AMRCR a precizat că va colabora cu organizațiile naționale și europene din care face parte și va acționa la nivel național și european, dacă va fi necesar, pentru a apăra libertatea comerțului, folosind toate mijloacele legale disponibile.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți că plafonarea adaosului comercial va fi aplicată la toate produsele procesate în România, proiectul de ordonanță urmând să fie lansat în dezbatere publică în perioada următoare și aprobat ulterior de Guvern.

El a explicat că, deși proiectul este finalizat în proporție de 90%, mai este nevoie de evaluări din partea retailerilor și procesatorilor pentru anumite produse. Aprobarea ordonanței va trece prin mai multe ministere și va fi supusă avizului Consiliului Legislativ, motiv pentru care nu a putut oferi un termen exact privind intrarea în vigoare a măsurii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel