Guvernul modifică PLF: Scad amenzile, crește perioada în care poate fi completat formularul

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, a explicat, vineri seara, formularul de localizare a pasagerului, anunțând că s-au redus amenzile pentru necompletare de la 1.000 de lei la 500 de lei.  

Autoritățile modifică regulile de completare a formularului de localizare a pasagerului. Iată principalele modificări anunțate de Adriana Pistol:

- termenul de 24 de ore în care se putea completa până acum formularul, înainte de intrarea în România, a fost extins la 72 de ore. Formularul poate fi completat și la 24 de ore după trecerea graniței

- au fost introduse excepții referitoare la câteva categorii profesionale care trec granița des și nu pot completa practic formularul de fiecare dată. Pistol a anunțat că aceste persoane exceptate trebuie să completeze o singură dată formularul, iar dacă nu vor mai face parte din categoriile exceptate vor anula primul formular. Este vorba despre piloți, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine României și trec granița cel puțin o dată pe zi, navigatori, personal medical care ar putea transporta pacienți peste hotare.

- a crescut perioada cât sunt păstrate datele personale din formular la 6 luni, având în vedere necesitatea, în unele cazuri, de a dovedi felul în care a fost completat dacă există litigii de natură juridică în privința amenzilor

- amenzile pentru cei care nu au completat formularul nici după intrarea în țară au fost reduse de la 1.000 de lei la 500 de lei.

"În legătură cu formularul de localizare a pasagerilor. Aici am adus câteva modificări ordonanţei de urgenţă iniţiale. Exista un termen de 24 de ore necesar completării acestui formular înainte de intrarea în ţară. Acest termen a fost crescut la 72 de ore. Practic, oricine soseşte în România poate să completeze acest formular cu 72 de ore înainte şi, sigur, 24 de ore după trecerea graniţei", a declarat Adriana Pistol într-o conferinţă de presă.

"Au fost introduse câteva excepţii referitoare la câteva categorii profesionale, cele care prin natura profesiei traversează graniţa românească mult prea frecvent pentru a putea la modul efectiv şi practic să completeze de fiecare dată acest formular. (...) Este vorba de piloţi, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine şi, practic, o dată pe zi traversează graniţa, navigatori, personal medical. Aceste categorii profesionale au doar obligaţia de a completa o singură dată formularul, declinându-şi apartenenţa la una din aceste categorii profesionale. Este suficient pentru a putea traversa frontiera fără niciun fel de probleme. În situaţia în care nu mai fac parte din aceste categorii profesionale exceptate, trebuie să-şi anuleze primul formular şi să aplice prevederile ordonanţei ca şi celelalte persoane", a precizat secretarul de stat.

Românii care au venit în țară de Sărbători, amendați abuziv din cauza PLF

 

Mii de români care au intrat în țară începând cu data de 25 decembrie au fost amendați abuziv. Oamenii au completat formularul stabilit de lege în termenul prevăzut de lege însă tot au fost amendați. Eroarea autorităților române se traduce prin mii de procese deschise în instanțele din toată țara pentru anularea sancțiunilor. 

Începând cu 20 decembrie 2021, persoanele care au intrat în țară au fost obligate să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), un document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. În ultimele zilei, au apărut în spațiul public mai multe informații și documente care atestă că mii de români au fost sancționați abuziv, deși au completat documentul. 

Obligația de a completa formularul, potrivit legii 

 

"În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România”, scrie în OUG nr. 129/2021.

Deci, Formularul de localizare a pasagerului (PLF) trebuie completat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, dar se mai poate completa și după, în cel mult 24 de ore de la momentul intrării pe teritoriul țării noastre.

Formularul se completează electronic la adresa https://plf.gov.ro/login 

Dacă trec cele 24 de ore de la intrarea în țară și formularul nu e completat (deloc, nu incorect), atunci OUG 129/2021 prevede o amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

De ce au fost amendați românii din Diaspora

 

Românii care s-au întors acasă de Sărbători au fost amendați fie că au completat în avans formularul, că au comis mici greșeli sau chiar și în cazul în care l-au completat după tranzitarea granițelor, deși, potrivit legii, aveau 24 de ore la dispoziție să facă acest lucru. 

Mii de români reclamă abuzul pe rețelele de socializare:

"Se pare ca “ceasul” de înregistrare nu funcționează tocmai bine și pentru 2-3 ore de diferenta cazi inafara celor 24 ore. Este o vânătoare împotriva neatentilor, a celor care nu știu sa o facă. Este un abuz și o nedreptate!"

"Se poate completa oricand, chiar si mai devreme de 24 ore. Nu te avertizeaza sub nicio forma ca esti in afara timpului de completare solicitat de tara de destinatie (Romania), ca esti in afara legii, ci il poti completa si finaliza oricand fara probleme, urmand sa primesti amenda pentru ca l-ai completat cu 25 h sau cu 26 h inainte de ajunge in Romania, desi sistemul online permitea asta."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel