Guvernul din Ţările de Jos ar urma să aloce cel puţin 150 milioane de euro pentru a preveni ca în următoarele luni furnizorii de energie să taie aprovizionarea persoanelor fizice, dacă acestea nu îşi pot plăti facturile, a anunţat postul de televiziune RTL, citând surse guvernamentale, transmite Reuters.
Ţările de Jos ar urma să înfiinţeze un fond pentru a prelua facturile persoanelor care au fost nevoite anul acesta să treacă la noi contracte pentru energie, mai scumpe, ele trebuind să demonstreze că le este imposibil să plătească facturile.
Fondul va fi parţial finanţat de furnizorii de energie, deoarece îi va proteja pentru a nu intra în faliment dacă clienţii nu pot plăti, susţine RTL.
Detaliile planului ar urma să fie anunţate vineri.
Opoziţia l-a criticat în mod repetat pe premierul Mark Rutte că nu a oferit suficient sprijin direct persoanelor care se confruntă cu dificultăţi la plata facturilor la energie.
Presa scria că Executivul ar urma să anunţe că va cheltui aproximativ 16 miliarde de euro în 2023 pentru a ajuta persoanele afectate de creşterea preţurilor la energie şi alimente, relatează Agerpres.
În plină criză, Olanda vrea să reducă emisiile de azot. Fermierii au blocat străzile
Premierul olandez Mark Rutte i-a criticat pe fermierii care au blocat mai multe autostrăzi în Ţările de Jos în semn de protest faţă de noile reguli propuse de guvern privind mediul, transmite DPA.
''Punerea deliberată în pericol a altora, deteriorarea infrastructurii noastre şi ameninţarea oamenilor care ajută la activităţile de curăţenie depăşesc orice limită'', a scris Rutte pe Twitter.
El a subliniat că aceste ''acţiuni care pun în pericol viaţa'' trebuie să înceteze.
În semn de protest faţă de noile măsuri propuse, fermierii olandezi au blocat miercuri mai multe autostrăzi cu baricade ridicate din deşeuri şi anvelope, în unele cazuri incendiindu-le. Acest lucru a cauzat ambuteiaje în trafic.
Acţiunile de protest s-au concentrat în partea de est a Ţărilor de Jos, în apropiere de oraşele Apeldoorn, Amersfoort şi Hengelo, nu departe de frontiera cu Germania.
Fermierii olandezi protestează de câteva săptămâni împotriva măsurilor propuse de guvern pentru reducerea drastică a emisiilor de azot. Până în 2030, aceste emisii ar urma să fie reduse în medie cu 50%. Potrivit estimărilor guvernului, acest lucru ar putea însemna închiderea a 30% din fermele din ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News